Явор Гърдев със световна премиера на пиесата ''Фицрой'' на Жорди Галсеран

OFFNews 13 септември 2021 в 12:27 1726 0

Пиесата на световноизвестния испански драматург Жорди Галсеран "Фицрой" ще бъде изиграна за първи път в света в Малък градски театър "Зад канала" на 15 септември.

Причината тази пиеса да получи своята премиера именно в България се крие в преводачката на испанския драматург Нева Мичева, съобщи за БНР режисьорът Явор Гърдев.

В пиесата се разказва за четири жени алпинистки. Актрисите са Ирини Жамбонас, Анастасия Лютова, Каталин Старейшинска и Христина Караиванова.

"Това е една пиеса, която се занимава с човека и неговите взаимодействия в екстремна ситуация. За да се провокира разкриването на човешки природи. Това е благодатното в тази постановка. Сюжетът е много съвременен. Това е готовноста на духа да се срещне с някакво предизвикателство във всеки един момент. Затова и актрисите имаха и допълнителни уроци по катерене, извън репетициите по постановката" - заяви още режисьорът пред БНР.

За да бъдат максимално подготвени за пиесата, четирите актриси са посещавали уроци по катерене в "Уолтопия", стана ясно още в навечерието на премиерата на спектакъла.

Жорди Галсеран  е каталунски драматург, сценарист и преводач, добил международна известност с пиесата си „Методът Грьонхолм“ („El mètode Grönholm“). Живее в Барселона. Пише както на каталунски, така и на испански.

Автор е още на пиесите „Верига от думи“  „Дакота“, „Гауди“ (мюзикъл, заедно с Алберт Гиноварт, 2002 г.), „Карнавал“ (2005), „Канкун“ (2007), „Бурунданга“ (2009), „Разговори с мама“ (по сценария на едноименния филм на аржентинеца Сантяго Овес, 2011), „Кредитът“ (2013).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews