Група "СЛАВ" на гости в предаването "Хляб и мармалад"

Борислава Славова 02 октомври 2012 в 19:03 4132 0

Светослав Битраков и Любомир Велев. Снимка: http://en.wikipedia.org
Светослав Битраков и Любомир Велев. Снимка: http://en.wikipedia.org

В първия понеделник на октомври предаването "Хляб и мармалад" посрещна двама музиканти, творящи нестандартни музикални форми.

Публиката ги познава като група "СЛАВ", но всъщност те основно са дует - китарист (и пианист) и барабанист.

Единият от тях - Любомир Велев, е познат на нашите слушатели, тъй като той е автор на сигналите и джинглите на Офроуд радио.

Другият, Слави Битраков, е по-известен от бандата "Отряд 13", с които напоследък свири.

Група "СЛАВ" е основана през 1991 г., а първият си албум издава година по-късно под името "Дихание".

Албумът се отличава с музикалния си инструментариум по това, че смесва по равно акустика и електроника в песните.

Мечта на Любо Велев е обаче, свирейки на китара, от нея да произвежда и друг звук на познатите ни музикални инструменти, като цигулка, тромпет, саксофон и др. Така Любо се преориентира към MIDI-технологията и през 1988 г. си купува първия китарен синтезатор. Шанс в живота му, според него, дава запознанството му с един от основателите на MIDI-технологията Дейв Смит, в Лос Анджелис. В резултат на нея Велев започва да преподава тази технология в СУ "Св. Кл. Охридски". Днес Любо, освен на група "СЛАВ", се е отдал и на киното.

Другият член на бандата Слави Битраков, освен на барабани, свири и на флейта, но не и в групата. Всъщност той признава, че отдавна не е свирил на този инструмент, просто защото не му се налагало. Бързо обаче, и той като Любо, преминава към електронната музика. Според Слави музикалното звучене на групата е по-скоро еклектично. Освен в бандата "СЛАВ" той се изявява и в "Отряд 13".

След 12-годишна пауза двамата музиканти се похвалиха с новия си, седми поред, албум "Ларго престо". Макар записан още през 2010 г., албумът е все още неиздаден. За сметка на това той набира скорост сред американската публика.

Защо албумът приема международна слава, но не и българска, и защо двамата избират чужди, а не наши музикални издатели са само част от въпросите, които Любо Велев и Слави Битраков разнищваха с Румен Янев в предаването "Хляб и мармалад".

Другите, по-приятни теми, бяха свързани с блуса, MIDI-технологията и спомените от концерти и фестивали.

Цялото предаване "Хляб и мармалад" може да чуете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови