'Гласът на глината' - уникална керамична изложба в Националния етнографски музей

Зарина Василева 12 ноември 2018 в 17:00 3483 0

Повече от 50 уникални произведения на известната керамичка от близкото минало Йова Раевска ще бъдат показани в експозицията „Гласът на глината“, за да припомнят таланта и изключителния ѝ почерк.

Изложбата по случай 100-годишнината от рождението на авторката със златни ръце ще бъде открита на 21 ноември от 17.30 часа в Националния етнографски музей. Експозицията ще продължи до 27 януари 2019 г.

Родената в Троян през 1918 г. Йова Раевска е едно от най-емблематичните имена в декоративно-приложните изкуства. Работи активно от 40-те до 80-те години на миналия век и дава нова насока в развитието и модернизирането на традиционната българска керамика. Визионерският ѝ подход е оценен високо от специалистите, а творбите ѝ вълнуват колекционерите и до днес. Освен че създава неповторими вази, купи и чинии, тя работи по декорацията на входния хол на Министерския съвет в София и капитела на ЦУМ.

В предстоящата изложба „Гласът на глината“ Йова Раевска ще оживее за ценителите не само чрез своите произведения, но и чрез два портрета. Единият е дело на прочутия български художник Златю Бояджиев. Другият е правен от сина на Йова – художникът Крас Горин, емигрирал в САЩ през 60-те години на миналия век.

Самата изложба е по идея на неговата дъщеря и внучка на Йова Раевска - Ейми Горин Чапман, която е родена през 1970 г. отвъд Океана, но не е загубила връзката си с България и често е гостувала на баба си. Много след смъртта на керамичката през 2000 г., Ейми открива нейни творби, които не е виждала по-рано. Решава да ги събере в експозиция, а зад нея застават директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН доц. Петко Христов и изкуствоведът доц. Виолета Василчина.

В деня на откриването на изложбата, реализирана от международен екип от Холандия, Унгария, България и САЩ, ще бъде представен и луксозен каталог, посветен на Йова Раевска. В него са включени архивни снимки от живота ѝ и кадри на творбите от изложбата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови