Георги Господинов с най-престижната италианска награда за литература

Той е първият писател от Източна Европа, който получава "Премио Стрега Еуропео"

OFFNews 17 октомври 2021 в 22:26 2528 0

Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео".

Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава. Отличието беше връчено на церемония в Торино на 17 октомври като финален акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия.

Романът "Времеубежище" спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни автори като носителя на "Гонкур" Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер - отличена с Немската награда за литература, румънската легенда Ана Бландиана.

Книгата на Георги Господинов е определена за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели - носители и финалисти на наградата "Стрега" през годините. "Времеубежище" излезе в Италия през юни, в издателство "Воланд", в превод на Джузепе Дел Агата, който също е отличен за работата си по превода на романа.

"Премио Стрега Еуропео" се нарежда сред най-престижните отличия, печелени от Георги Господинов, заедно с европейската награда "Ангелус" (2019) и швейцарската "Ян Михалски" (2016). По-рано през годината българският автор получи датската награда "Цинклар" и наградата "Узедом", връчена от жури с председател нобелистката Олга Токарчук. В България "Времеубежище" беше обявен за Роман на годината от НДФ "13 века България".

Наградата "Стрега"

Най-престижната италианска награда за литература "Стрега" е създадена веднага след войната, през 1947 г. Нейният авторитет се гради от имена като Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Дино Будзати, Примо Леви, които са я печелили през годините. Умберто Еко получава отличието през 1981 година за романа си "Името на розата".

През 2014 г. фондация "Стрега" решава да създаде и европейско издание на наградата - "Премио Стрега Еуропео". За него се номинират петима европейски писатели, преведени в Италия и спечелили важно национално признание в страните си. Още на първата година Георги Господинов попада сред финалистите с италианското издание на "Физика на тъгата", отново в превод на Джузепе Дел Агата. Тогава победител е испанският писател Маркос Торенте.

Международен панаир на книгата в Торино

Международният панаир на книгата в Торино е едно от най-големите литературни събития в Италия. В тазгодишното му издание бяха представени автори като Мишел Уелбек, Роберто Савиано, Чимаманда Нгози Адичи. Организаторите отчитат рекорден интерес от посетители, обясняват си го с факта, че през 2020 г., заради пандемията, панаирът не се състоя. Пълни зали и дълги опашки от почитатели съпътстваха събитията, част от програмата на панаира в Торино.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови