'Фермата на животните': Защо Оруел? Защо сега?

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2020 в 08:38 1528 0

Тази вечер от 19.30 часа в Театър 199 може да гледате постановката „Фермата на животните”.

Създадена по алегоричната новела от Джордж Оруел. Разказ за група животни, които се вдигат на бунт срещу господаря си, надявайки се, че когато го прогонят от стопанството, ще създадат справедливо и разумно общество, в което ще са равни, свободни и щастливи. Но... какво се случва?

Защо Оруел? Защо сега? Възможно ли е овехтелите образи на съветизма - Ленин, Троцки, Сталин да са актуални днес? Да! Защото книгата на големия британски автор, смятана за едно от най-великите постижения в литературата на острова през 20-и век, отива далеч отвъд конкретните социално-политически и исторически рамки. А също и отвъд прасета и магарета, кокошки и кози. Тя е мощно, вълнуващо и смело предупреждение, че диктатурата е винаги възможна, че е многолика, приема най-различни форми и че „никога не спи”!

Какво се случва днес? Какво очакваме да бъде утрото на нашето утре? Възможно ли е да живеем без завист, алчност, мързел, страх? И породените от тях – жестокост, глупост, подчинение? В Англия, България, Русия, Китай, Америка, навсякъде, сякаш нещо ново предстои. Но какво е то? И накъде върви?

Тези въпроси (и поредица други) задава екипът на постановката „Фермата на животните”. Многопластовата, кабаретно-фатална, разнообразна и пластична Снежина Петрова е подкрепена от силен ансамбъл млади изпълнители – Вирджиния Събева, Ивона Маврова, Станимир Михайлов и Тодор Атанасов, от сценографа Христина Дякова, композитора Калин Николов и хореографа – Татяна Соколова. А режисьорът Десислава Шпатова превърна „Фермата” в своя ферма, която ви очаква – да ви приюти, изненада, впечатли и... покори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови