Фандъкова: Ларгото ще е почистено и укрепено до 20 дни

OFFNews Последна промяна на 25 август 2014 в 13:41 1972 0

Йорданка Фандъкова.
Йорданка Фандъкова.

Ларгото в центъра на София ще бъде почистено и подготвено за идващия есенно-зимен сезон, обещаха днес служебният министър на културата и кметът на столицата Йорданка Фандъкова на пресконференция днес.

"Трета поредна година не може да се довърши този изключително важен проект, който започнахме със строителството на метрото. Министерство на културата защити европейски средства, но заради непрекъснати съдебни жалби процедурата не може да приключи. Този служебен министър няма никаква вина за това, но той пък пръв от последните министри пое личен ангажимент и специално му благодаря, защото без личния му ангажимент се опасявам, че отново ще зациклим", каза Фандъкова.

Тя отбеляза, че е алармирала многократно както миналият министър на културата, така и предишният служебен. Разговорите с министър Петър Стоянович от кабинета на Орешарски бяха "постоянни и приятни, но очевидно безрезултатни", допълни Фандъкова.

На мястото ще бъде извършена временна консервация, а Министерството на културата е обещало да направи отводняване на обекта. До тяхното пристигане Столичната община ще отводнява със своя техника, а "Зелени системи" ще почистят тревите в Ларгото, обясни Фандъкова.

Кметицата не скри надеждите си разкопките в Ларгото да станат най-голямата атракция на столицата.

"Поемаме на ръчно управление обекта. Ларгото се намира в центъра и в него е заложено запазването на изключително ценни свидетелства за българската и европейската история, каза министър Мартин Иванов. Той допълни, че е недопустимо след години децата ни да се зачудят какво сме направили и защо нещо, което времето е запазило 20 века, е било унищожено за 2-3 години.

Чрез програми за временна заетост ще бъдат осигурени работници, които да подменят арматурните найлони на Ларгото, да укрепят обектите с чували с пясък, да премахнат тревата и т.н., обеща министърът, като обеща всеки ден през обекта да минава служител на МК, а той и Фандъкова съвсем скоро ще извършат изненадваща проверка.

Липсата на координация струва много, този обект няма стойност и ще бъде престъпление, ако двете институции си прехвърлят топката и се сочат с пръст, обяви Иванов, според кого "Ларгото е твърде голямо за всяко едно его". Това ще бъде третата зима, която Античният комплекс "Сердика" ще посрещне под снеговете, припомни той и изрази надежди скоро да приключи съдебната сага, защото истинското трайно решение ще дойде само с реализирането на проекта, а сегашното решение макар и крайно необходимо, е само временно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови