Екшън за Кербала с премиера на София Филм Фест (галерия)

ОFFNews 10 март 2016 в 17:04 8917 4

Кадър от "Кербала".

На 16 март от 18:00 часа в кино "Люмиер" София Филм Фест ще покаже премиерата за България на полско-българската продукция "Кербала".

Сценарист и режисьор на филма е Кшищоф Лукашевич, а в актьорския състав се включват както поляци, така и българи, сред които Христо Шопов и Александър Сано.

Сюжетът на филма се развива през април 2004 г., когато войната в Ирак е в разгара си. В иракския град Кербала поклонници честват важния мюсюлмански празника Ашура, когато бунтовници на Ал Кайда и Aс-Садр започват серия от нападения над града. Стратегически важното кметство, седалище на местните власти и полицията, е сред основните цели. Яростните атаки са посрещнати от само осемдесет полски и български войника, оборудвани с оръжие и храна за 24 часа. Губейки комуникация с базата, те не знаят кога да очакват подкрепа. С ограничени дажби, използвайки почти всичките си боеприпаси, те трябва да се изправят лице в лице със смъртта в една от най-големите битки за поляци и за българи след Втората световна война.

След премиерата си лентата тръгва по кината в страната от 18 март.

Както знаете, военният екшън е вдъхновен от истински случай по време на мисията на българските и полските част и Ирак. Слоганът на филма е “истинска история за истински герои”. Разбира се, в него са добавени персонажи и случки, плод на художествена измислица, но в основата е залегнала героичната отбрана на кметсвото (градския съвет) на Кербала. 

В продължение на години истината за случилото се през тези 4 априлски дни на 2004 г. не е разгласявана. Освен историческите факти е предадена и човешката история на войниците, които попадат в ситуация, за която не са подготвени, но се справят по най-добрия възможен начин. “Никой не ни е казал какво да правим”, споделят един с друг полският и български командир.

В главната роля на командира на българския отряд е актьорът Христо Шопов. Той е избран за ролята без кастинг по специалното настояване на режисьора. Поддържаща роля има Александър Сано. Ролята на полския командир се изпълнява от един от водещите полски актьори Бартоломей Топа ("Traffic Department", "The Dark House", "The Wedding"). В една от главните роли е и немският актьор от иракски произход Атер Адел, придобил известност с ролите си във филма "Jack" (състезателна програма в "Берлинале", 2014) и сериала "Homeland", носител на множество награди "Златен глобус" и "Еми".

“Кербала” е заснет в специално построен декор край Варшава и на локации в Йордания. В екипа на филма участват и много български професионалисти, сред които костюмни дизайнери, каскадьори, консултанти и др.

Основният полски продуцент е "Студио за игрални и документални филми" (WFDiF). Продуцент от българска страна е "Мирамар филм".

Подробна информация за фестивала и филмите, които ще видим на него, можете да намерите в рубриката на OFFNews "София Филм Фест", която се появява в дясната част на сайта ни, или на сайта на СФФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови