Една от новите три Европейски столици на културата Веспрем в Унгария започна програмата си

Искра Ангелова 24 януари 2023 в 13:12 1838 0

Веспрем

Снимка Wikipedia

Веспрем

Унгарският град Веспрем откри официално програмата си като една от трите Европейски столици на културата за 2023 г.

Това няма да бъде годината само на един град, тази чест си поделят 1165 градчета и села в района Бакони, в региона Балатон, посочват организаторите. Те допълват, че в следващите 300 дни са предвидени почти 3000 културни събития, като инициативата създава изключителни възможности за развитие на района. На официалното откриване на програмата на Веспрем като Европейска столица на културата присъстваха президентката на Унгария Каталин Новак и хърватският президент Зоран Миланович.

Унгарският град Веспрем, Тимишоара в Румъния и Елефсина в Гърция са Европейските столици на културата за 2023 г. Те поеха щафетата от Еш, Люксембург, Каунас, Литва и Нови Сад, Сърбия.

Програмата на Веспрем като Европейска столица на културата е насочена към решаване на проблеми като преодоляване на сезонността в социално-икономическия живот на региона, свързана с туристическия интерес от май до октомври, достъп до култура в малките общини, укрепване и развитието на местните общности, свързване на младите хора и преодоляване на разлома между поколенията.

Освен европейска столица на културата за 2023 г., унгарският град Веспрем е носител и на званието Град на музиката на ЮНЕСКО от 2019 г. за десетилетните усилия за обогатяване на музикалната култура, подкрепата за създаване на музика и за музикалното образование.

Поне по един музикален фестивал ще се провежда всеки месец в района през тази година - от блус до хорова музика, ще има фестивали на поп музиката, на джаз, на класическа музика.

Проектът БАЛАТОРИУМ, който е част от програмата на Европейската столица на културата, е мултидисциплинарен научно-артистичен проект, търсещ решения за поддържане на езерото Балатон - една от най-популярните туристически дестинации в Унгария и в Европа.

Няколко проекта, които ще започнат тази година, са по-дългосрочни, съобщиха организаторите. Една от целите на Веспрем като Европейска столица на културата е да генерира модели за пространства за жителите на града и региона, осигуряващи ново качество на всекидневния живот. Става дума за устойчиви културни и туристически атракции като Центъра за дигитални знания, в който учениците от региона да получават дигитални знания и умения, интерактивната изложба "Хора зад решетки" в тъмницата на крепостта Веспрем, аудио-визуалния център ФОТОН, където да се представят културни програми в областта на визуалните, сценичните и изящните изкуства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови