Директорите определят заплатите, а не министърът на културата, каза в Разград министър Кръстю Кръстев

''Увеличаваме заплатите с 30 % в едни институти, в други променяме стандартите''

OFFNews 19 януари 2024 в 14:31 1144 0

Министър Кръстю Кръстев

Снимка БГНЕС

Министър Кръстю Кръстев

Министърът на културата не определя заплатите, те се определят от директорите на културните институти, каза министърът на културата Кръстю Кръстев. Това се случи в Разград, където той заедно с част от екипа си беше на работно посещение, за да обсъди с областния управител Владимир Димитров и кметовете на общини приоритети в съвместната работа на администрациите в сферата на културата през настоящата година. Министърът и екипът му разговаряха и с кмета на Община Разград, както и с ръководители на културни институти от Разград.

Пред журналисти министър Кръстев заяви, че проблеми с финансирането в културата винаги ще има. „На срещите, които проведохме днес с ръководители на културни институти в общината и областта представихме нашата визия за новото финансиране и конкретни цифри, които са отразени в бюджета на министерството. Категорично и ясно казахме, че заплатите в едни институции ще бъдат увеличени с 30 процента, а в други институции ще се променят стандартите“, посочи министърът на културата. Той отбеляза, че 50 на сто от увеличението в сценичните изкуства ще бъде за подобряване на материалното заплащане на хората, които работят в институциите. Това по думите му обаче ще го решат директорите на културните институции.

Министър Кръстев каза още, че Министерството на културата конкретно не може да отдели пари и да ги даде на конкретен институт, без той да кандидатства по определени програми, обявени от министерството. Това по думите му може да стане, ако има извънредни обстоятелства като спешни ремонти.

Кметът на Община Разград Добрин Добрев благодари на министър Кръстю Кръстев за визитата и за това, че е било отделено специално време за беседа както с местните власти и с Областна администрация, така и с културните институти на територията на община Разград. „Бяха засегнати конкретни теми и въпроси, и очакваме с интерес разпределението на бюджета в Министерство на културата и възможностите за кандидатстване по програмите, които предстоят и по Национален фонд култура и по други програми, за да може да се възползваме по най-добрия начин от предлаганото финансиране“, посочи Добрев. Кметът благодари и за това, че министър Кръстев е поел ангажимент да потърси възможности за допълнително финансиране на ремонта на сцената на Общинския културен център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!