"Белият бог" идва от фестивала в Кан в България

ОFFNews Последна промяна на 27 януари 2015 в 14:35 4938 1

Кадър от
Кадър от "Белият бог".

Носителят на Наградата на „Особен поглед” от филмовия фестивал в Кан - "Белият бог" на Кондрел Мундруцо, ще стане част от програмата на София Филм Фест 2015.

Сюжетът на „Белият Бог” е сюрреалистичен и предизвикателен - в подкрепа на чистото родословие на кучетата нов закон въвежда тежък данък на смесените породи. Собствениците започват да изоставят кучетата си и скоро приютите се препълват.

13-годишната Лили прави всичко възможно, за да защити своя любимец Хаген, но в крайна сметка баща й го изгонва на улицата. Хаген и симпатичната му господарка отчаяно се търсят един друг, докато един ден Лили губи надежда. Опитвайки се да оцелее, бездомният Хаген разбира, че не всеки човек е най-добрият приятел на кучето. Той се присъединява към банда улични псета, но бързо е заловен и изпратен в кучкарник. Почти изгубили надежда, кучетата ще се възползват от единствения шанс да избягат и да въстанат срещу човечеството. Отмъщението ще е безмилостно. Лили е единствената, която може да спре неочакваната война между човека и кучето.

„Филмът „Белият бог” е жанров експеримент, вдъхновен от абсурдните съвременни социални отношения. С нарастващата глобализация, кастовото разделение е все по-ясно очертано. Ние сме част от хората с повече привилегии. Аз исках да създам филм, в който да покажа какви страсти бушуват от другата страна, след малцинствата. Затова избрах животни за главни герои - исках да покажа свободно тази чувствителна тема, да разбия табутата. Избрах кучето, което от хилядолетия е най-добрият приятел на човека. Но хората предават своите домашни любимци и те на свой ред въстават срещу бившите си „господари”, за да защитят и извоюват своето съществуване”, коментира режисьорът Мундруцо. 

Кадър от "Белият бог".

Той споделя още, че процесът на снимане на лентата е бил уникален сам по себе си, тъй като екипът е работил само с бездомни кучета, като е трябвало да се съобразява с техните природа и нрави.

В края на някои продукции се изписва, че "В заснемането на този филм не са пострадали животни", то тук е станало нещо крайно различно - всички бездомни "актьори" в творбата на Мундруцо са намерили нов дом след приключване на снимките.

Унгарският режисьор Кондрел Мундруцо е добре познат на българските зрители, които са се срещали с всичките му филми от дебюта му „Приятни дни”, удостоен през 2003 година с Голямата награда за най-добър филм в международния конкурс на София Филм Фест, както и с копродукцията омнибус „Поколение: Изгубени и намерени” (2005), с филма му „Делта” (2008), участвал в основния конкурс и спечелил наградана на ФИПРЕСИ в Кан, както и „Нежният син – проектът Франкенщайн”, също номиниран за „Златна палма” в Кан.

Мундруцо ще провокира публиката ни през 2015 с най-новата си творба „Белият бог”, носител на наградата в секцията „Особен поглед” от фестивала в Кан ‘14 и най-симпатичната награда от един от най-авторитетните фестивали в света - „Кучешката палма”, присъдена на две от 250-те четирикраки звезди.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2015 в 16:46

Вероятно е хубав филм, но сега прогнозирам, че и в тоя хорум ще изпълзят отвред разни орки, които ще оплюьят примитивно и "по хейтърски", без още да са го гледали, както навремето беше с "Аватар", такива невероятни коментари бяха, че е много трудно за нормалния човек да си "остане" абстрактен хуманист ...
За "цивилизация на кучетата" е писано от множество класици на фантастиката, затова и разработката на толкова стара и разработена тема е винаги голямо предизвикателство.