Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

„Досието Петров” и Жан-Клод Кариер откриват София Филм Фест 2015

ОFFNews Последна промяна на 19 януари 2015 в 11:49 3381 0

Кадър от
Кадър от "Досието Петров".

„Досието Петров” на Георги Балабанов ще открие 19-ия София Филм Фест тази година.

Специален гост на откриването ще бъде носителят на „Оскар” и сценарист на филма Жан-Клод Кариер.

Знаменитият френски сценарист и носител на тазгодишния специален „Оскар” за цялостно творчество ще представи у нас съвместния си филм с българския режисьор Георги Балабанов, който от години живее във Франция.

„Досието Петров” разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, по непонятни за него причини получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал – своя учител и близък приятел, професор Богомилов.

На неговото погребение, само минути преди да произнесе своето прощално слово, Петров получава папка с доносите на своя кумир. Отвратен от всичко, актьорът решава да напусне завинаги театъра. Един негов стар приятел, виден бизнесмен на име Марков, му дава шанс да се справи с трудната ситуация. В този период на хищническо първоначално натрупване, на брутално насилие и войни между групировки, на кредитни милионери и банкови фалити, Марков предлага на Александър Петров да застане начело на нова политическа партия, която ще спаси страната.

„Тази история ме заинтригува много, защото съм работил по темата и преди. Адаптирах за киното романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието”, който също ни пренася в разгара на комунизма. А с този филм искаме да разкажем за разрива в обществото, което сме си мислили, че е добре организирано”, коментира работата си по „Досието Петров” Жан-Клод Кариер.

„Представи си, че в това разбъркано време ти заспиваш беден, а на другия ден си милионер. От неизвестен провинциален адвокат се превръщаш в политически лидер. Но се случи и обратното през тези години - от банкер ставаш колбасар. Това е невероятна смяна на битието, на съдбите, подмяна на идеали... Искахме да направим филм за света като сцена и за това как всеки има своята роля. Какво е да си крал, а след време да си шут”, допълва Балабанов.

Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев, Богдан Глишев, Малин Кръстев, Георги Новаков, Йосиф Шамли, Станка Калчева, Анжела Недялкова са част от звездния екип на „Досието Петров”.

Кариерата на Жан-Клод Кариер започва като писател в края на 50-те години и скоро след това той става един от най-високо ценените драматурзи в киното. Французинът е човекът, създал сценариите за филмовите шедьоври „Дневникът на една камериерка”, „Този неясен обект на желанието” и „Дневна красавица”.

По негови сценарии са заснети близо 130 кинотворби, тв филми и сериали. Работил е със знаменити режисьори като Жак Тати, Луи Мал, Пиер Етекс, Фолкер Шльондорф, Жан-Пол Рапно, Патрис Шеро, Жан-Люк Годар, Карлос Саура, Анджей Вайда.

Сред трофеите му е „Оскар” за сценарий, споделен с Пиер Етекс („Щастлива годишнина”, 1962). „Дневна красавица” (1967) има „Златен лъв” от Венеция, „Непосилната лекота на битието” (1988) има номинация за „Оскар” за сценарий и награда на Британската филмова академия за екранизация по романа на Милан Кундера, „Тенекиеният барабан” (1979) е удостоен със „Златна палма” от фестивала в Кан.

През 1986 г. Жан-Клод Кариер е избран за президент на новосъздаденото висше училище за кино и аудиовизия в Париж (ФЕМИС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови