Артисти се обединяват срещу насилието

Зарина Василева 07 ноември 2018 в 17:56 2026 0

Университетски театър на Нов български университет стартира „Платформа Артисти за ненасилие“ и отправя апел към всички артисти и артистични гилдии да излязат заедно с позиция относно социалния феномен – насилие.

Платформата има за цел да даде артистична алтернатива за справяне със страховете, гнева и отчаянието. Да изучи социалните фактори, да повиши обществената чувствителност към проявите на насилие, да провокира нетолерантност към тях, да способства за изграждането на личностни стратегии за справяне с конфликтни ситуации.

Проектът на Нов български университет е част от културната програма на Пловдив 2019 и вече има няколко реализирани инициативи.

„Премълчаното разказано“ е документална постановка, която разказва историите на три жени, жертви на насилие, и е част от кампанията „Да отворим очи и нарушим мълчанието“.

От пролетта на 2018 г., работна група по Форум и Плейбек театър, със съдействието на Отдел „Образование“ Община Пловдив, гостува в училища в града. Над 250 ученици и техните преподаватели са приветствали артистичната алтернатива за справяне с насилието.

От началото на годината 22 жени са убити от своите бивши или настоящи съпрузи/партньори, а три деца са убити от своите бащи. Тази тревожна статистика провокира екипа да призове колегите си към активна позиция и присъединяване към проекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови