„Арго“ тръгва по кината

Владимир Йончев 07 декември 2012 в 12:10 2163 0

Бен Афлек във филма
Бен Афлек във филма "Арго"

Филмът "Арго" под режисурата на Бен Афлек тръгва по кината днес.

Лентата разказва за агент на ЦРУ, чиято задача е да състави план за освобождаването на шестима американски граждани, които се намират в дома на канадския посланик в Иран.

За Бен Афлек, филмът "Арго" е трети режисьорски проект, след "Жертва на спасение" и миналогодишния криминален хит "Градът".

Бен Афлек влиза в главната роля на Мендес. Във второстепенните роли ще влязат актьорите Джон Гудман и Брайън Кранстън.

За основа на филма Афлек е използвал книгите The Master of Disguise на офицера от ЦРУ Антонио Мендес и The Great Escape от големия американски журналист Джошуа Биърман.

Филмът разказва за революционен Иран в края на 70-те, когато е и края на управлението на поставения от САЩ на власт шах и възкачването на власт на религиозния лидер аятолах Хомейни. Това са години на открита, тотална опозиция на всичко американско в държавата. Това води до междуправителствена криза и до открита атака на разгневена тълпа над американското посолство в Техеран, при която голяма част от дипломатическия корпус са взети заложници. Шестима обаче успяват да се спасят и се укриват в продължение на месеци в резиденцията на канадския посланик в Иран.

Някои побързаха да критикуват филма още преди появата му – най-вече заради обтегнатите отношения между САЩ и Иран и евентуалната негативна роля, която подобна продукция би оказала върху тях.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови