274 културни обекта в Украйна са пострадали от началото на руското нашествие, обяви ЮНЕСКО

OFFNews 02 август 2023 в 21:28 1265 0

Art not war

Снимка Група във Facebook

Art not war

Организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО потвърди, че от началото на руската пълномащабна инвазия са нанесени щети на 274 културни обекта в Украйна, съобщи Укринформ, като цитира съобщение на сайта на институцията.

Данните са от 26 юли 2023 г. От тях става ясно, че сред пострадалите са 117 религиозни обекта, 27 музея, 98 сгради от исторически и/или художествен интерес, 19 паметника, 12 библиотеки, един архив.

Отбелязано е също, че ЮНЕСКО извършва предварителна оценка на щетите, нанесени на културните ценности чрез кръстосана проверка на съобщените инциденти от множество достоверни източници.

Заедно с партньорски организации ЮНЕСКО разработва и механизъм за независима координирана оценка на данните от Украйна, включително анализ на сателитни изображения, в съответствие с разпоредбите на Хагската конвенция за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт от 1954 г.

По данни на ЮНЕСКО най-голям брой обекти са засегнати в Донецка (78), Харковска (55), Киевска (38), Луганска (33) и Черниговска (17) области.

По данни на Министерството на културата и информационната политика на Украйна в резултат на руското нашествие са повредени или унищожени общо 1605 обекта на културната инфраструктура, отбелязва Укринформ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!