20-тото юбилейно издание на литературния фестивал "Пловдив чете" се открива с концерт на P.I.F.

Литературни срещи с писатели, преводачи, четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти са част от програмата на празничното издание на фестивала

OFFNews 10 юни 2022 в 10:18 1736 0

P.I.F.

Снимка Пловдив чете

Пловдив чете се открива с концерт на ПИФ

Юбилейното 20-то издание на литературния фестивал "Пловдив чете" ще бъде открито на 13 юни от 20:00 часа в Античен театър Пловдив с концерта "Приказка" на група P.I.F. Това съобщиха организаторите от издателска къща "Жанет 45".

На откриващото събитие по традиция ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за изключителен принос в съвременната българска поезия, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

Литературни срещи с писатели, преводачи, четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти са част от програмата на празничното издание на фестивала.

На фокус в програмата са две срещи с украински авторки Гаска Шиян и Евгения Белорусец. Разговорът ще се проведе с видео връзка. Други чуждестранни гости ще са румънският писател и издател Богдан Станеску, италианският писател Джовани Додзини и Михал Сикора от Чехия.

През юни на фестивала гостуват три изложби: На площад централен „Лицата на Литературен вестник“ и в Народна библиотека „Иван Вазов“ – „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Носителят на Златна четка от 2021 г. Капка Кънева представя изложба в галерия „Лабиринт“ – „Лабиринт на сенките“.

Входът за всички събития от програмата е свободен.

Тази година "Пловдив чете-2022" ще завърши през октомври.

Съорганизатори на фестивала са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови