20-годишна дъвкана дъвка отива на изложба и става обект на книга

Музикантът Уорън Елис пази дъвката на певицата Нина Симон

OFFNews 03 ноември 2022 в 11:34 1868 0

Нина Симон

Снимка Getty Images

Нина Симон

Дъвка на певицата Нина Симон е притежание на музиканта Уорън Елис. В продължение на 20 години той я съхранява, след което сега я показва на изложба. Необичайната история е описана в книгата „Nina Simone’s Gum” („Дъвката на Нина Симон“) , съобщава АФП.

"За мен това не е акт на фетишизъм, не съм сигурен защо всъщност я взех", казва Уорън Елис, който свири с Ник Кейв. Музикантът признава, че дъвката на Нина Симон е била важна за него, превърнала се е в нещо като тотем и е затова я е пазел цели 20 години.

През 1999 г. Нина Симон участва във фестивал в Лондон, организиран от Ник Кейв. Елис описва концерта в книгата си „Nina Simone’s Gum” („Дъвката на Нина Симон“). Дъвката на певицата остава в салфетка, с която тя бърше челото си. Елис взима салфетката от пианото.

„Никога не съм се чувствал собственик на тази дъвка“, пише Елис. През 2019 г. Ник Кейв се обръща към своя колега с молба да предостави предмет, свързан с музиката, за изложба в Копенхаген. Идеята дъвката, завита в салфетка, да бъде част от експозиция, се харесва и на двамата музиканти. Днес тя се съхранява в Монреал.

Дъвката става обект на отливки заради страх, че нещо може да се случи с оригинала. Самият Елис носи гордо една от отливките на врата си под формата на колие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки