Как да приготвим интересно ястие с агнешко за великденската трапеза? Предлагаме ви рецептата за агнешки котлети с летни зеленчуци на Николай Немигенчев от MasterChef (bTV).
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
• Агнешки котлети – един рак с осем кокала
- Сол
- Черен пипер
• Агнешки мозък
- мозък 2 бр.
- За бринето: червено вино, дафинов лист, шалот, бахар 4-5 зърна, черен пипер 4-5 зърна, мащерка 2-3 стръка, сол
• агнешки език
- език 2 бр.
- За бринето: червено вино, дафинов лист, шалот, бахар 4-5 зърна, черен пипер 4-5 зърна, мащерка 2-3 стръка, сол
• агнешко жу:
- 2кг. агнешки кокали
- 200 гр. шалот финно нарязан
- 1 глава чесън разрязана на половина
- 30 гр. розмарин
- 30 гр. мащерка
- 5 мл. червено вино
- 1 с.л. доматено пюре
• Зеленчуци:
- 100 гр. репички
- 60 гр. пролетен лук
- 1 глава фенел – разрязана на 8 уеджис
- 200 гр. грах пресен
- сол
- зехтин
• Картофи:
- 2 картофа Maris piper/или друг сорт с по – малко водно съдържание/
- масло - около 50 гр.
- сол
• За сервиране:
- 80 гр. воден крес/water cress/
Начин на приготвяне:
1. Предварително затоплете фурната на 180 С
2. Започвате с приготвянето на соса. Загрейте касерола на умерено висока температура и добавете олио с висока точка на горене, добавете шалот и гответе до златно. Прибавете чесъна, розмарина, мащерката и виното и редуцирайте, докато касеролата е почти суха.
3. През това време изпечете агнешките кокали във фурната за 3 минути. Щом кокалите получат кафяв загар, ги изваждате от фурната и ги слагате в касеролата при зеленчуците, последвани от доматена паста и достатъчно студена вода, за да ги покрие. Варете на бавен огън за 12 часа, като махате нечистотите, които плуват по повърхността.
4. Свалете от котлона, оставете да изстине и прецедете през финно сито в чиста касерола.
5. Езикът варете за 25-30 мин. в тенджера под налягане в описаното брине: вино, вода, шалот, дафинов лист, бахар, черен пипер, няколко стръка мащерка. След като се свари, изваждате и обелвате езика, докато е все още топъл, след което го връщате да седи в топлото брине да се овкусява допълнително и продължавате да готвите останалите компоненти.
6. Отсипете си от бринето, в което е накиснат езикът, и в него подсушете агнешкия мозък за 10 мин. Извадете го и го подсушете добре на кухненска хартия.
7. Обелвате няколко картофа и с помощта на по - малка кръгла форма правите 6 пънчета по 3 см. високи. Слагате картофените форми в студена вода с голямо количество сол и варите до готовност, но все пак да имат лека твърдина по средата. След като са готови ги отцеждате.
8. Слагате кларифирано масло в тиган и когато започне да образува пяна, добавяте картофите и готвите от двете страни до златно кафяво. След като са готови ги оставяте настрана да са топли.
9. За зеленчуците:
Бланширате репичките цели, пролетния лук и фенела по отделно за 2 минути.
Морковите и лилавите моркови бланширате в отделни касероли докато омекнат по средата, но да имат хрупкавост. Доматите също бланшираме за 30-60 секунди. Подсушавате всички зеленчуци много добре и минавате за минута на много нагорещен тиган с масло и зехтин.
10. В отделен тиган минавате пресния грах за минута две само през масло и посолявате добре.
11. В загорещен тиган запечатвате агнешките котлети от всички страни, глазирате с масло, чесън и билки. В предварително загрята фурна на 180 С печете агнешките котлети между 5 и 12 минути според големината на котлетите.
12. Езика овкусявате със сол, черен пипер и придавате хубав загар в кларифирано масло. Езикът трябва да е сочен, а не препържен. След като извадите от маслото подсушавате добре в кухненска хартия.
13. Пошираните мозъци посолявате добре със сол и пипер, след което ги минавате през брашно, яйце и овалвате много добре в панко/panko bread crumbs/, в които сме сложили и зест от лайм за допълнително вкус. Мозъкът също запечатвате от всяка страна до златисто кафяво в кларифирано масло.
14. Сервирате, като режете по два котлета в чиния, мозък и език. Зеленчуците и месото редите по овала на чинията, като месото заливате с агнешкия сос с каквото количество желаем. Накрая добавяте някакъв крес или бейби спанак, овкусен със зехтин, лайм, сол и пипер.
ПС: Важно е месото да почине десетина минути след като го извадите от фурната преди да го нарежете.
Да ви е вкусно!
С това перфектно ястие за Великден и Гергьовден ще впечатлите всички, които обичате!
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
pisnamiotmutri
Влизането в Шенген е близо, австрийското вето за България и Румъния пада през декември
baba Yaga
Кючюк реагира на изключването му от ДПС: Пеевски e като едноличен търговец и диктатор
baba Yaga
Домашен арест за Димо Алексиев. Актьорът се извини, че е действал глупаво и самонадеяно
Владè
Нарязаната с макетно ножче поиска насилникът да бъде пуснат на свобода