Агнешки котлети с летни зеленчуци от Николай Немигенчев от MastefChef

OFFNews 04 април 2018 в 11:00 21718 0

Снимка bTV

Николай Немигенчев

Как да приготвим интересно ястие с агнешко за великденската трапеза? Предлагаме ви рецептата за агнешки котлети с летни зеленчуци на Николай Немигенчев от MasterChef (bTV).

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

• Агнешки котлети – един рак с осем кокала

- Сол

- Черен пипер

• Агнешки мозък

- мозък 2 бр.

- За бринето: червено вино, дафинов лист, шалот, бахар 4-5 зърна, черен пипер 4-5 зърна, мащерка 2-3 стръка, сол

• агнешки език

- език 2 бр.

- За бринето: червено вино, дафинов лист, шалот, бахар 4-5 зърна, черен пипер 4-5 зърна, мащерка 2-3 стръка, сол

• агнешко жу:

- 2кг. агнешки кокали

- 200 гр. шалот финно нарязан

- 1 глава чесън разрязана на половина

- 30 гр. розмарин

- 30 гр. мащерка

- 5 мл. червено вино

- 1 с.л. доматено пюре

• Зеленчуци:

- 100 гр. репички

- 60 гр. пролетен лук

- 1 глава фенел – разрязана на 8 уеджис

- 200 гр. грах пресен

- сол

- зехтин

• Картофи:

- 2 картофа Maris piper/или друг сорт с по – малко водно съдържание/

- масло - около 50 гр.

- сол

• За сервиране:

- 80 гр. воден крес/water cress/

Начин на приготвяне:

1. Предварително затоплете фурната на 180 С

2. Започвате с приготвянето на соса. Загрейте касерола на умерено висока температура и добавете олио с висока точка на горене, добавете шалот и гответе до златно. Прибавете чесъна, розмарина, мащерката и виното и редуцирайте, докато касеролата е почти суха.

3. През това време изпечете агнешките кокали във фурната за 3 минути. Щом кокалите получат кафяв загар, ги изваждате от фурната и ги слагате в касеролата при зеленчуците, последвани от доматена паста и достатъчно студена вода, за да ги покрие. Варете на бавен огън за 12 часа, като махате нечистотите, които плуват по повърхността.

4. Свалете от котлона, оставете да изстине и прецедете през финно сито в чиста касерола.

5. Езикът варете за 25-30 мин. в тенджера под налягане в описаното брине: вино, вода, шалот, дафинов лист, бахар, черен пипер, няколко стръка мащерка. След като се свари, изваждате и обелвате езика, докато е все още топъл, след което го връщате да седи в топлото брине да се овкусява допълнително и продължавате да готвите останалите компоненти.

6. Отсипете си от бринето, в което е накиснат езикът, и в него подсушете агнешкия мозък за 10 мин. Извадете го и го подсушете добре на кухненска хартия.

7. Обелвате няколко картофа и с помощта на по - малка кръгла форма правите 6 пънчета по 3 см. високи. Слагате картофените форми в студена вода с голямо количество сол и варите до готовност, но все пак да имат лека твърдина по средата. След като са готови ги отцеждате.

8. Слагате кларифирано масло в тиган и когато започне да образува пяна, добавяте картофите и готвите от двете страни до златно кафяво. След като са готови ги оставяте настрана да са топли.

9. За зеленчуците:

Бланширате репичките цели, пролетния лук и фенела по отделно за 2 минути.

Морковите и лилавите моркови бланширате в отделни касероли докато омекнат по средата, но да имат хрупкавост. Доматите също бланшираме за 30-60 секунди. Подсушавате всички зеленчуци много добре и минавате за минута на много нагорещен тиган с масло и зехтин.

10. В отделен тиган минавате пресния грах за минута две само през масло и посолявате добре.

11. В загорещен тиган запечатвате агнешките котлети от всички страни, глазирате с масло, чесън и билки. В предварително загрята фурна на 180 С печете агнешките котлети между 5 и 12 минути според големината на котлетите.

12. Езика овкусявате със сол, черен пипер и придавате хубав загар в кларифирано масло. Езикът трябва да е сочен, а не препържен. След като извадите от маслото подсушавате добре в кухненска хартия.

13. Пошираните мозъци посолявате добре със сол и пипер, след което ги минавате през брашно, яйце и овалвате много добре в панко/panko bread crumbs/, в които сме сложили и зест от лайм за допълнително вкус. Мозъкът също запечатвате от всяка страна до златисто кафяво в кларифирано масло.

14. Сервирате, като режете по два котлета в чиния, мозък и език. Зеленчуците и месото редите по овала на чинията, като месото заливате с агнешкия сос с каквото количество желаем. Накрая добавяте някакъв крес или бейби спанак, овкусен със зехтин, лайм, сол и пипер.

ПС: Важно е месото да почине десетина минути след като го извадите от фурната преди да го нарежете.

Да ви е вкусно!

С това перфектно ястие за Великден и Гергьовден ще впечатлите всички, които обичате!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови