Quantcast

2015: Жените в пенсия след 35 г. стаж, мъжете - след 38 г.

OFFNews Последна промяна на 01 януари 2015 в 16:42 11332 12

Снимка Ned Horton/sxc/hu

Стажът за пенсиониране се увеличава с четири месеца за мъжете и за жените от 2015 г.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат жените да се пенсионират при 35 г. стаж, а мъжете - при 38 г. През 2014 г. жените се пенсионираха при 34 г. и 8 месеца стаж, а мъжете - при 37 г. и 8 месеца.

Възрастта остана непроменена през 2015 г., след като предложението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин за увеличението й не беше прието. За жените тя е 60 г. и 8 месеца, а за мъжете - 63 г. и 8 месеца.

Хората, навършили 65 г. и 8 месеца, но нямат необходимия стаж, могат да се пенсионират на минимална пенсия, ако имат поне 15 г. действителен осигурителен стаж.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2015 в 11:37

Балкански, чугун с чугун, ще ти платя еднопосочен билет до Северна Корея. Ходи живей според чучхе да видиш колко е хубаво!

02.01 2015 в 11:06

За теб капитализъм е мръсна дума и не приемаш, че в Китай е капитализъм защото боравиш с остарели пропагандни клишета.

Най-просто, ако не учебници, проверявайте поне уикипедия: "Капитализмът е икономическа система, при която търговията, индустрията и средствата за производство се контролират от частни собственици и с цел печалба в условията на пазарна икономика[1">. Основни характеристики на капитализма са натрупването на капитали, конкуренцията и пазара на труда."

Дали е капитализъм или социализъм зависи от:
1. чии е капитала-частен или държавен
2. Тип икономика- пазарна или планова.

Не съм ли ти казвал, че за теб е фашизмът? Частни капитали, но контролирани от държавата до степен на планова икономика.
Да се радваш на Китайския успех точно ти, е с чужда пита помен да правиш.
Показваш неразбиране на фактите и потвърждаваш, че при вас водеща е омразата към по-успелия, например САЩ и ЕС, а не съзиданието какъвто пример в последните десетилетия е Китай.

02.01 2015 в 02:18

Еми не е точно така.

В Китай ръководна сила е Китайската Комунистическа Партия, и под нейното МЪДРО ръководство страната преминава от планова към пазарна икономика. Което изобщо не само не противоречи на СОЦИАЛИЗМА, но дори ускорява неговото построяване, и преминаването към КОМУНИЗЪМ.

В Северна Корея пък под МЪДРОТО ръководство на Корейската Комунистическа Партия страната разви мощна индустрия, и произвежда в завършен цикъл междуконтинетални ракети-носители на ядрени бойни глави. Населението се увеличи почти двойно - от 14 млн преди 25 години до 24 млн.

И двете тези държави потигнаха тези успехи ВЪПРЕКИ опитите на капиталистическите държави да им попречат в СТРОИТЕЛСТВОТО НА СОЦИАЛИЗМА и КОМУНИЗМА.

България ОБАЧЕ тръгна по ОБРАТНИЯ ПЪТ - остави се в ръцете западняците, които чрез седерастията и герберастията НЕОКОЛОНЗИРАХА страната и я избутаха на дъното като НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В Европа. Ако приказките на демонокрастите, либерастите, толерастите, мултикултурастите и педерастите бяха истина, за тези 25 години вече да сме достигнали средноевропейско ниво. Ма изобщо не е така, което значи, че сме на ПОГРЕШЕН ПЪТ.

02.01 2015 в 01:14

ти обаче си по-глупав от колкото изглеждаш.
Колко пъти да ти обяснявам, че в Китай има капитализъм, частна собственост, частно предприемачество въпреки, че политическата система е тоталитарна и еднопартийна ...
Просто прехода им от социализъм и планова икономика към капитализъм и пазарна икономика минава контролирано без да отпускат юздите на политическата система.
А към капитализъм преминаха защото и при тях соца фалира.
Вдена ли?

01.01 2015 в 21:22

Всеки строй си има своите добри и лоши страни.Но демокрацията си е най-доброто нещо. А, тези страни, които споменавате, че социализма процъфтява, вече да сте били в затвора, за това, което сте написали. Там нямаш право на лично мнение. Там си никой. Нямаш право да протестираш, дори. А никъде няма безплатна медицина. Тогава, кой се грижеше за деца с редки болести, те така си умираха.Кой се грижеше за инвалидите? Сега понеже се дава гласност на всичко и имаш право да си изискваш правата, затова изглежда, че държавата не се грижи за тях. Но сега има много по-голяма грижа за болните. Да оставим настрани недобросъвестните доктори, които ги е имало и преди това, но кой ще ти каже тогава, че доктора е сгрешил. Не можеше и да си потърсиш правата. Колко близнаци са разделяли и са ги давали на семейства стерилни. Това, което вие казвате, може да го каже само един младеж около 30 и под 30, защото не помни нищо от комунизма. Но винаги е имало добри хора, няма значение в кой строй живееш. Началниците по задължение са били комунисти и съм била много доволна от някои, защото, просто са ,,хора,, а не защото са комунисти

01.01 2015 в 20:20

ДЕМОНОКРАЦИЯТА дойде в България с преврат, осъществен от СЕДЕРАСТИЯТА, против интересите на българския НАРОД, с помоща на педероатлантическата неоколониална шайка.

За 25 години страната беше съсипана, разрушена и ограбена. Унищожиха тежката и леката промишленост, ликвидираха селското стопанство, опропастиха образованието, премахваха безплатното здравеопазване, хората останаха без социална закрила.

Сега искат да откраднат и пенсионните вноски, като принудят народа да работни до гроб, за да няма възможност да ползва внасяните от него отчисления в пенсионните фондове, които либерастите, толерастите, мултикултурастите и педерастите искат да си присвоят.

Докато България за 25 г. КАПИТАЛИСТИЧЕСКО РОБСТВО се стопи и от 8 млн. останахме само 6 млн. българи, за същото време Северна Корея разви ядрен капацитет и населението ѝ нарастна от 14 на 24 млн. И то при пълна икономическа блокада от страна на западняците, само с опора на собствените сили, и под ръководството на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.

https://www.youtube.com/watch?v=lP9MbS1KW0U

01.01 2015 в 19:47

Еми изобщо не е вярно че, социализмът бил "фалирал".

Точно обратното, СОЦИАЛИЗМЪТ ПРОЦЪФТЯВА, обаче не в СССР и България, а в Китай и Северна Корея. Социалната идея все повече си пробива път и в Дребнобритания, Пиндустан и в целият еврогейско-педероатлантически Запад.

През следващото хилядолетие КОМУНИЗМЪТ ще възтържествува над ДЕМОНОКРАЦИЯТА в целият свят. Народите ще отхвърлят неоколониалното робство, наложено им от Четвъртия хилядолетен Райх.

https://www.youtube.com/watch?v=8fukMTjvdoo

01.01 2015 в 19:30

...а да забравих да кажа... сегашната икономика е като тестисите на Балкански само урина и нищо друго

01.01 2015 в 19:27

Без да съм адовокат на Балканския Ганю съм чувал че пенсионния фонд си е бил отделен а и икономиката им хубава или лоша правела пари за разни фондове - спортни, образователни , научни и т.н. и т.н само пари за банани и коли е нямало

01.01 2015 в 19:03

Балкански, той добрият социализъм затова и фалира, защото паразитите си мислите, че парите за пенсии растат по дърветата. Мърди и крадци.