Франкенщайн: чудовището на Мери Шели навършва 205 години

Александра Маркарян 01 януари 2023 в 10:00 3225 0

Плакат за филма ''Франкенщайн'' на Джеймс Уейл от 1931 г. с Борис Карлоф в главната роля.

Снимка Getty Images

Плакат за филма ''Франкенщайн'' на Джеймс Уейл от 1931 г. с Борис Карлоф в главната роля.

Младият швейцарец Виктор Франкенщайн е студент в Инголщатския университет, където се посвещава на естествените науки. Под влиянието на професора си по химия той е обсебен от въпроса как се ражда животът. Изучава анатомията, пита смъртта, наблюдава разлагащи се красиви някога човешки тела. Проумява отговора и е в състояние е да извърши нещо, което е прерогатив само на Бога: да вдъхва живот. Събира кости от гробищата, материали от кланница и операционни зали и върши светотатственото си дело в усамотена таванска стая. След двугодишни усилия първия си дъх поема... чудовище.

До края на живота си Франкенщайн не може да избяга от изрода, който създава и който убива или става причина за смъртта за всичките му близки хора. Самотното и нещастно чудовище, от коeто всички бягат в ужас, покосява един след друг обичаните от Виктор, защото е разгневено от отказа му да му създаде партньорка – същество от другия пол, отвратително и безобразно като него, с което да общува и което да не го отблъсне.

Виктор посвещава живота си на отмъщението и издъхва в преследване на чудовището в Арктика на кораба на разказващия историята английски изследовател, тръгнал на експедиция също в желанието си за велико дело и също копнеещ за приятел.

Историята за младия швейцарец и чудовището му днес навършва 205 години. На 1 януари 1818 година излиза романът „Франкенщайн, или новият Прометей“ на Мери Шели – единствената дъщеря на писателите Уилям Голдуин и Мери Уолстънкрафт.

Идеята за романа се заражда край Женевското езеро, където избягалата с поета и впоследствие неин съпруг Пърси Шели отсядат във вила с приятелите си поетът лорд Байрон и писателят Джон Полидори. Решават да измислят истории, с които да се забавляват. Така се раждат „Вампирът“ на Полидори и „Франкенщайн“ на Шели.

Животът на родената в Лондон на 30 август 1797 г. писателка и този на съпруга ѝ е белязан от трагичната смърт на близки хора. След бягството във Франция на влюбените Мери и Пърси неговата съпруга се самоубива. Полусестрата на Мери също се самоубива. Първите им две деца – Клара и Уилям, родени през 1818 и 1819 г., също умират. Оцелява третото – Пърси Флорънс Шели.

Мери Шели умира в родния си Лондон на 1 февруари 1951 г.

Мери Шели. © Getty Images

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !