Георги Чиликов пред Nostrabet: ЦСКА не оказа никаква съпротива, финалът беше под средното европейско ниво

Рени Петрова 17 май 2022 в 10:00 2069 0

Георги Чиликов

Снимка nostrabet

Бившият играч на Левски и ЦСКА Георги Чиликов

Бившият играч на Левски и ЦСКА Георги Чиликов даде ексклузивно интервю за сайта Ностра бет. Той сподели впечатленията си от големия финал за Sesame Купа на България, заявявайки, че Левски напълно е заслужил своя триумф. Той подчерта, че доста от играчите на ЦСКА нямат необходимото ниво за претенциите на клуба, но и допълни, че като цяло равнището на футболната продукция по време на дългоочакваната среща е било под средноевропейските стандарти.

Чиликов не пропуска отново да обърне внимание на факта, че редица чужденци продължават да заемат треньорски места в efbet Лига, без да разполагат с необходимите лицензи, за сметка на български специалисти. Бившият стрелец призова да се зададат конкретни въпроси към ръководството на българския футболен съюз по темата.

Здравейте, господин Чиликов! Дългоочакваният финал за Купата на България донесе много радост за „синя“ България. Каква Ви е оценката за представянето на тимовете цялостно?

Лично аз очаквах по-добър и по-качествен мач. С оглед на факта, че беше финал обаче може да оправдаем двата отбора, най-вече ЦСКА. От друга страна, ЦСКА вече от 1-2 месеца играе под възможностите си. Не, че смятам, че тези възможности са толкова големи, по мое мнение, но те могат повече. Аз не видях никаква съпротива от страна на този тим, особено в атака. Желанието беше да се гони 0:0 и дузпи. Това обаче не стига за спечелването на финал.

Левски доминираше, особено през второто полувреме, знаеше какво прави на терена и показа повече агресия. От тази гледна точка, победата е напълно заслужена.

Атмосферата беше незабравима. Успяха ли обаче 22-а на терена да изиграят двубой, който да отговаря на представянето на агитките по трибуните?

Ако трябва да съм честен, не. Трябва да се има предвид обаче, че на резервните скамейки имаше доста сериозни треньорски имена, с много сериозни визитки. Моите наблюдения са чисти фенски. Не е моя работа да казвам дали нещо е направено като хората, или не. С две думи обаче феновете бяха на европейско ниво, докато футболът беше под средното европейски ниво, за съжаление.

В състава на Левски имаше цели 6-ма българи, докато при „червените“ тя бяха само двама. Оказа ли влияние това върху крайния резултат?

Не мога да кажа. Аз не обичам да деля играчите на чужденци и българи. Ако бяха добри чужденци, то те щяха да излязат и да играят. Това е добър шанс за тях – цяла България ги гледа, включително мениджъри, клубове и други. Доста от играчите в ЦСКА просто нямат необходимото ниво, според мен, независимо дали говорим за финал, полуфинал, или какъвто и да е друг мач.

Българите в Левски обаче помогнаха, тъй като те изглеждаха като по-мотивирания и надъхан тим. Те осъзнаваха значението на този мач.

Може ли този трофей да е катализатор за започването на нова „синя“ приказка?

При всички положение импулсът ще е много положителен, което ще накара всички в клуба да надградят. Не бива да се забравя обаче, че това ще бъде направено и от Лудогорец, ЦСКА, както и всички други отбори с амбиции. Оттам насетне въпросът е кой до каква степен ще надгради. Не бива да забравяме и за качеството на треньорите в директните дуелите.

От какво се нуждае ЦСКА, за да не допуска подобен срив, както през този сезон?

Има си хора, които отговарят за това, но не мога да кажа, че сривът беше чак толкова сериозен. Все пак, беше взето второто място, което гарантира участие и в Лигата на конференциите. Има отговорни лица, които да мислят какво да трябва да се направи. Има какво да се подобрява. От това, което виждам, скоростта в средата на терена най-много куца.

Левски, ЦСКА и Лудогорец отново ще са в Европа. Може ли вътрешната конкуренция да ни донесе три тима в групите на европейските турнири?

Може, разбира се. Съперниците не са чак толкова стряскащи и при необходимото израстване и организация това е напълно постижимо.

Има ли отбор в България, който може да се доближи до тези три гранда?

Гледайки другите тимове, не мога да кажа, че очаквам нещо подобно. В определени периоди от сезона се случва, но постоянството куца. Ботев се стараеше да държи темпо, но те почти нямат победа извън дома цял сезон. Това говори красноречиво и показва, че има проблем. Черно море също е добър отбор, но няма необходимия потенциал, за да се намеси в борбата за челните места.

Как оценявате изминалата кампанията в efbet Лига?

Не мога да кажа, че нещо толкова по-различно се случи. Левски се завърна, Ботев и Черно море се понамесиха в битката, но чисто като футболно качество не може да се забележи голямо израстване. Има интересни мачове, но дотам. Това не означава, че нивото е по-високо. Виждаме отбори, които допускат по 6-7 гола в мачовете. Това е много негативно.

Дадохте интервю преди дни, в което очертахте абсурдната ситуация как треньорите без лиценз водят тимове в професионалния футбол, докато такива с лиценз стоят без работа. На какво го отдавате?

Преди дни казах, че по този въпрос няма да говоря. Съветвам всички журналисти да се обърнат с въпроси към футболния съюз по тази тема. Проблемът не е от днес или от вчера. Потърсете отговорните хора от БФС и ги попитайте защо се получава така през последните години.

Определено не съм само аз, който коментира темата. Обсъждал съм го с 99.9% от моите колеги и всички са на моето мнение. Няма проблем – аз ще работя във Трета Лига, а чужденци и други подобни ще работят без лиценз в А група. Как, в такъв случай, може да говорим за школи и за развитие на треньори? Аз ще работя във В група, заедно с моите колеги, докато чужденци заемат местата ни в А група. Това е бъдещето, за съжаление. Питайте хората, които отговорят за това.

Господин Чиликов, за финал – какво си пожелавате да видите през следващия сезон в efbet Лига?

Не съм мислил кой знае колко върху тази тема. Зависи много от това върху какво отборите ще надградят. Не мисля, че нещо ще се промени толкова много. Важно е да има спокойствие за треньорите - клубните ръководители и президенти да не се правят на големи специалисти, а да оставят хората да работят, дори и при негативни резултати. Не сме толкова лоши треньорите, но проблемите са в манталитета. Това пожелавам – повече постоянство във всички роли в клубовете и да се работи по-дългосрочно и с повече позитивна енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови