Александър Станков пред Nostrabet: ЦСКА не е достатъчно смел в дербитата, какво печели родният футбол от толкова много чужденци

OFFNews 02 май 2023 в 11:06 1944 0

Александър Станков
Александър Станков

Бившият треньор на ЦСКА, Александър Станков, даде ексклузивно интервю за сайта Нострабет. Той коментира дербито между ЦСКА и Лудогорец от уикенда, в което „орлите“ триумфираха минимално на „Армията“. Според специалиста „червените“ не са достатъчно смели в големите мачове в последно време и това трябва да се промени, ако искат да имат шансове за титлата.

Станков не пропусна да отбележи факта, че „Колежа“ и „Българска армия“ бяха разпродадени, което създаде страхотна атмосфера по време на дуелите между Ботев Пд и Левски и ЦСКА – Лудогорец. Той обаче побърза да изрази разочарованието си от огромния брой чужденци, които бяха на терена, особено в лагера на „канарчетата“. Треньорът е твърдо убеден, че родният футбол единствено губи от подобни неща.

Здравейте, господин Станков. Как бихте оценили двубоя между ЦСКА и Лудогорец, който се изигра през уикенда?

Първо искам да кажа, че най-големият победител е публиката – както в Пловдив, така и в София. На човек му става хубаво да види пълни стадиони, както и на играчите и треньорите – съвсем различно е да се играе пред толкова хора. В противен случай все едно си на репетиция в театъра. Това са най-големите победители от кръга. Това най-много ме зарадва.

Спортно-технически е най-лесно да се критикува в този момент. Не се получи особено стойностен мач. В едно интервю преди срещата казах, че ще прилича на мача между ЦСКА и Левски. Излишно е да има толкова разправии и такова напрежение по време на срещите. Предполагам, че на новите стадиони феновете ще се постараят да не рушат. Това са процеси, които в Европа бяха преживяни преди 20 години, но за нас е нормално – ние вървим с 30 години назад в този аспект и с 40 години назад спортно-технически. ЦСКА няма на кого да се сърди, включително и на съдийската бригада.

Атмосферата беше страхотна на „Армията“, но повлия ли това леко негативно на играчите, особено с оглед на прекъсването, което се получи точно преди гола. Оневиняващ фактор ли е това?

Не бих казал. Ако тръгнем да търсим под вола теле, винаги ще се намери оправдание. Нашата публика, в прекалената си жажда, малко преигра. Това го отдавам на голямото желание за титлата. Това прекъсване не се отрази никак добре на нашите играчи, но то беше факт и за двата тима. В такива мачове отборът, който най-рационално си използва шансове, ще победи. ЦСКА имаше много добри голови ситуации и щеше да победи, ако си беше ползвал шансове. Лудогорец надделя с единственото си положение и после се затвори. В дербитата е така.

Прагматизмът е добро нещо, но ЦСКА започна прекалено практично да гледа на нещата. Срещу Левски ми стана неприятно, че ЦСКА изглеждаше, че гони равен в онзи мач. Не може да се играе за равен, ако гониш титлата. На такъв клуб не отива да играе по този начин и когато си правиш сметки без кръчмар, може да се опариш.

Има ли липса на опит в състава на „червените“?

Не бих казал, има достатъчно опитни играчи в отбора на ЦСКА, така че не мисля, че това е фактор.

Статистиката на Саша Илич в дербитата не е особено лицеприятна – нито една победа срещу Левски и Лудогорец. Липсва ли късмет или повече липсва смелост?

Както казах, повече смелост трябва в тези моменти. Винаги съм защитавал Саша Илич и съм го хвалил, но забелязвам, че ЦСКА няма изчистен игрови стил – разчита се повече на борба и на индивидуална класа. Липсват заучени комбинации по флангове, вариативност в атака и прочие. Не е изчистен този стил – повече на късмет и на индивидуални проблясъци се кара, но в големите мачове това просто не е достатъчно.

Остават още доста мачове до края, а разликата остава една точка. Колко важно обаче е, че Лудогорец превзе първото място отново?

Точката аванс не е нещо особено, но разградчани взеха психологическо предимство, а и мачът в плейофите между двата тима ще е в Разград. И малко и много е тази точка. ЦСКА трябва доста да се постарае, а отделно ще има нужда и от грешки на противника. Самочувствието е на страната на Лудогорец.

Споменахте пълните стадиони в този кръг, което не е често срещано. Беше ли разочароващо да се видят толкова много чужденци и на двата стадиона, особено в Пловдив?

Това е политика на клубовете, но за мен това е много разочароващо. Чисто нов стадион с цял отбор от чужденци. Аз нямам против момчетата, тъй като и аз самият съм бил дълги години чужденец. Ние обаче не сме на такъв етап, че да си позволяваме подобно нещо. Реал Мадрид използва 9-10 чужденци, но в родния футбол не сме на това дередже. С какво си помагаме? Какво печелиш от това да си 5-6-7-ми в първенството с отбор, пълен с чужденци? Как да си вдигнем нивото на футбола по този начин? Вече не може да се наложи на клуб да интегрира българи. Те казват, че ако пускат българи, то няма да са конкурентноспособни. Еми хубаво, но като имате 10 чужденци и пак завършите 8-ми какво точно печелите? Не ги разбирам аз нещата по този начин...

Има ли опасност еуфорията около „Колежа“ да стихне бързо и той да остане празен?

Това съм си го мислел и аз. Дано да не е типично по български – еуфория за един мач и после празни трибуни. Това зависи и от резултатите на отбора, но от друга страна в Англия и Германия клубовете имат серии от по 10 мача без победа и пак накрая стадионите са пълни!

През изминалата седмица и ЦСКА показа проект на новия си стадион. Колко важна крачка е реконструкцията на „Българска армия“?

Неведнъж съм казвал, че битката за титлата е важна и че феновете горят от нетърпение за титла. Най-основната победа обаче ще е да се направи стадиона на ЦСКА. Титлата идва и си отива, но това остава завинаги. Най-големият приоритет за клуба е да се направи стадионът. Той ще остане за вечни времена, за внуци и прочие, дори и да не станем шампиони.

Има едно обединение в момента в ЦСКА между клуба и феновете. Може ли всичко това да бъде разтурено, ако „червените“ не станат шампиони?

Не би трябвало. В България сме най-големите царе на прибързаните фойерверките. Трябва да има постоянство, а не да възвеличаваме и сваляме някого през определен брой месеци. Това е много лоша българска черта, която е недопустима. Обединението е единственото нещо, което може да ни тегли напред, независимо дали станем шампиони, или не. Всичко друго ще доведе до нови проблеми.

Показа ли клубното ръководство през тези месеци желание да сбъдне исканията на феновете?

Според мен, да. Мисля, че има позитивна крачка напред. Ако се построи и новият стадион, това съвсем ще е факт. ЦСКА е много стабилен и във финансово отношение. Не е лесно, когато само един човек отговаря за издръжката на клуба, но при нас в момента има две силни компании, които отговарят за тази част на нещата.

За финал, господин Станков – може ли да очакваме и Вие да се върнете край страничната линия в скоро време?

Никога не изключвам нищо. Получи се голяма пауза при мен, вече три години и половина не съм работил като треньор, но аз и изначално нямах желание да работя в България, а само в чужбина. Аз съм неудобен човек за работа, заради моите разбирания за футбола и моите принципи. Отделно съм и независим човек, което не е приятно за хората, които работят в България. При определена ситуация мога да се върна, независимо дали като треньор, или като ръководител. Самият аз имам много сили и в момента продължавам да инвестирам лични средства в детско-юношеския футбол. Няма да съм далеч от футбола, напротив – винаги ще съм близо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови