Александър Станков пред Nostrabet: Проблемите в ЦСКА са по-дълбоки, вината не е само в треньорите

OFFNews 16 август 2023 в 10:33 1434 0

Бившият треньор на ЦСКА, Александър Станков, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той коментира доста бурните събития в ЦСКА от последно време, включително и честите треньорски смени. Според специалиста проблемът се корени не толкова в самите наставници, а в цялостния управленски хаос и липсата на отчетност за допуснати грешки. Станков иска да види пълно преструктуриране на ръководно ниво, за да има реална промяна.

Треньорът даде и своето мнение за представянето на Лудогорец и Левски. Той подкрепи и двата родни тима да се постараят да продължат напред в Европа. Станков изтъкна, че „сините“ му правят най-добро игрово впечатление, а за „орлите“ специалистът допълни, че при отстраняване на Астана сезонът може да тръгне в доста по-позитивна посока за тима.

Здравей, Сашо! Да се върнем за начало към дербито между Лудогорец и ЦСКА. Какво ти е мнението за видяното в Разград?

Очакванията ми действително бяха да се получи дерби, чисто като фен говоря. Винаги очаквам ЦСКА да победи, но това не се получи по никакъв начин. Лудогорец нямаше опонент. Не съм виждал ЦСКА да изглежда така от дълго време. Най-малкото трябваше да има борба и желание на терена, не съм виждал отбора така безпомощен от години. Не обичам да критикувам в подобни моменти, тъй като това не помага, но мен определено ме боли за тима, казвам го като фен. Критиците излизат да плюят именно в такива моменти, което не ми е приятно. Истината обаче е, че ЦСКА беше без облик, обидно ми беше да гледам такъв мач.

Защо ЦСКА е в такова състояние само два месеца, след като беше на косъм от титлата?

Проблемите не са от вчера или от днес. Те са от доста отдавна. ЦСКА би трябвало да има различна стратегия за водене на клуба. Хората акцентират вече върху начина на управление. Аз съм приятел с Ганчев, но изобщо не ми допадат управленските решения, които се вземат. Треньорите далеч не са основният проблем. В клуба отдавна са размити длъжностите и не се търси отговорност за грешките.

Смяташ ли, че освобождаването на Саша Илич беше правилно?

Не става дума специално за Илич. Честата смяна на треньори води до още по-честта рокада на наставниците. Изборът на треньор трябва да е внимателен процес, след който да се даде необходимото време за работа на този човек. За да поканиш треньор на ЦСКА, би трябвало да се следва философията на игра, ценностите на клуба. Всички тези фактори трябва да се преценяват от тези, които вземат решенията. Има различни видове политики на воденето на един клуб. Бил съм в различни европейски отбори, живял съм и в огромен клуб като Байерн Мюнхен. Трябва да е ясно и конкретно всичко от самото начало.

В някои места клубът търси играчите на треньора, но той казва от какво има нужда и след това гледа предлаганите играчи, за да оцени дали му вършат работа. Финалната дума и преценка е негова. Има английски тип мениджър, който контролира парични потоци, продажби на играчи и привличането на нови хора. В нашия клуб не виждам подобна яснота на действие.

Да разбирам, че смяташ, че има сериозни проблеми и около селекцията в ЦСКА?

Селекцията по принцип е много сложен процес и трябва да е ясно кой за какво отговаря по време на нея. Трябва да е ясно каква е ролята на треньора, защото той е този, който ще работи с футболистите и ще се искат резултати от него. Всеки трябва да работи в екип, за да може да има яснота от кого да се търси отговорност.

Има вече и спекулации около бъдещето на Нестор Ел Маестро. Какво трябва да ни говори това, след като той е начело на ЦСКА от няма и 3 седмици?

Това ни говори, че грешката не е в треньора. Не може да чакаш чудеса от един човек за 3-4 мача. След това някой се покрива и не си носи отговорността. Крайно време е да се каже кой отговаря за селекцията и да се заяви, ако треньорът няма никаква дума, което не е нормално, според мен. За мен не е редно наставникът да не даде съгласие за тези, които се привличат. Ел Маестро дойде спешно, но на него няма и как да му се търси никаква отговорност. Какво може да се очаква от него за 3-4 мача?

Виждаш ли изход от ситуацията в ЦСКА?

Според мен е необходимо цялостно преструктуриране на клуба, за да има ясна философия и идея за това какво трябва да преставлява ЦСКА. Да се знае кое звено за какво отговаря и прочие. Аз уважавам хората, които си дават парите, но в един момент те се превръщат в мазохисти заради нечие недоглеждане или нежелание да се изгладят някои процеси. Клубът трябва да се стимулира, но с 2-3 победи няма да се решат проблемите. Цялостно в България сме хора на момента. Нужно е да има пълноценна стратегия за развитие на клуба.

Има ли опасност да се получи ново разцепление между феновете и клуба?

За съжаление има такава вероятност, защото феновете са много чувствителни, знам го добре. Хората, които работят в клуба, трябва да изложат дългосрочна стратегия и ясни правила, които да не са тайна за никого. Време е да спрат недомлъвките. Мисля, че тогава и феновете ще проявят разбиране и клубът ще заработи по нормален начин. Трябва обаче да има честност и откритост и от двете страни. Да има ясни правила и да се знае на кого да се търси отговорност. Тогава вярвам, че нещата ще тръгнат в по-добра посока.

Може ли проблемите на управленско ниво да попречат на проекта за реконструкция на „Армията“?

Не, едното не мисля, че има общо с другото, просто този проект зависи от волята и одобрението на редица други институции. Желанието на клуба е ясно – идеята е да се направи стадион.

Да погледнем и към другите грандове, играещи в Европа. Лудогорец тръгна колебливо отново. Смяташ ли, че и там липсва ясна стратегия за намиране на място в Шампионската лига?

Лудогорец за мен е един добре структуриран клуб. Разбира се, че има спадове, но трябва да подкрепяме българските отбори. Срещу ЦСКА „орлите“ показаха потенциала си, дори и да има отстъпление от предишни сезони. Мисля, че ако отстранят Астана, имат всички шансове да наберат инерция. Посмениха се и футболисти сега. Лудогорец показва, че е един от най-стойностните родни клубове в момента, във всякакъв аспект.

Смяташ ли, че Ивайло Петев ще изгради един боеспособен отбор?

Оставането му начело е един добър знак, тъй като той можеше също да бъде освободен след загубите в началото на сезона. Явно обаче виждат в него точния човек. Нещата се поуспокояват и може би ще тръгнат в положителна посока. Това потвърждава моите думи от преди малко, за добрата структура в клуба.

Да поговорим и за Левски. Какви са ти впечатленията от първите седмици от престоя на Николай Костов и смяташ ли, че клубът ще отстрани Апоел Беер Шева?

В момента Левски стои най-добре от всички родни отбори игрово. Това е независимо от загубата в Пловдив. Взети са чужденци за по-малко пари, които оправдават очакванията. Изгради се добър отбор с български момчета и юноши на клуба, което ми прави много хубаво впечатление. Животоспасяващо ще е за Левски да премине през един дърводелски отбор като Беер Шева, който не е този гранд, какъвто беше преди време. Играе с агресия, но чисто игрово има много нисък потенциал.

Продължаване напред ще вкара повече средства в клубната хазна, особено с оглед на срещата с голям отбор като Айнтрахт Франкфурт. Това са инжекции, които са животоспасяващи. Мисля, че Левски има големи шансове да го постигне, особено имайки предвид домакинското предимство. В момента Левски разполага, особено в атакуващ план, с хора, които могат да играят в Европа. Има скорост, техника, агресия, бърз преход – въобще на мен „сините“ най-много ми допадат към момента.

Ще имаме ли повече от един отбор в Европа и ще се получи ли интересна битка за титлата до края на сезона?

Според мен битката за титлата ще е интересна, независимо от сегашното състояние на ЦСКА и на другите тимове. Борба ще има. Надявам се и поне един отбор поне от нашите да продължи в Европа, въпреки че и на двата тима ще им е тежко. Приятно съм изненадан от начина на игра на Астана в първия мач и за Лудогорец ще е много труден мачът. Надявам се, все пак, и двата родни тима да продължат напред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!