Александър Станков пред Nostrabet: БФС си вкара пореден автогол, загубихме идентичността си като нация

OFFNews 10 ноември 2023 в 16:00 1264 0

Бившият треньор на ЦСКА, Александър Станков, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той коментира скандала около преместването на двубоя на националния ни отбор срещу Унгария в Пловдив, изтъквайки, че с това решение Българският футболен съюз си вкара поредния голям автогол, който ще настрой още повече феновете срещу ръководителите.

Станков не пропусна и да коментира липсата на ясен стремеж от клубовете у нас да подпомагат националната кауза за силен представителен тим. Според него са нужни законодателни действия, които да принудят някои отбори да започнат да налагат повече български играчи. Специлиалистът отбеляза и голямата си болка от факта, че българският народ сякаш е загубил идентичността си.

Здравей, Сашо! Да започнем от скандала около преместения двубой на националния отбор по футбол. Как би коментирал разразилата се ситуация?

Какво да кажа, това е капакът на всичко. Аз такъв случай не знам да е имало в световен случай! Да си накажеш собствения отбор да играе без публика заради страх от протести. Това го няма никъде по света. Вече нищо не може да ме учуди, но всеки път ме изненадват с нещо ново. Не знам каква дума да използвам за този случай. За мен това е прецедент, но БФС си вкарва голям автогол с това. Вместо да се съхранят, за сетен път си вкарват автогол. Недоволството на народа само расте.

Отлага ли се неизбежното по този начин?

Това е една агония, която само се отлага наистина във времето. Поради нашите закони обаче агонията продължава доста дълго време и аз самият не знам колко още ще продължи. Те се поддържат в изкуствена кома спрямо обществото. Може обаче да продължи още години. Нищо не може да ме изненада в нашата държава.

Има ли правилен ход за екипа на Димитър Бербатов?

Момчетата правят всичко възможно, което е в рамките на закона, но непрекъснато получават удари от правосъдието и други места. Тези хора имат дълбоки връзки, което се пази в обществена тайна. Екипът на Бербатов се опитва всичко да се случи по най-правилния начин. Самият Бербатов го каза добре – той не иска да вземе властта, както го изкарват от БФС, а желанието е да се проведе честен Конгрес, за да се спре робството от тези хора. Продължава изопачаването на всичко от страна на ръководството на БФС. Те четат правилника на федерацията, както Дяволът чете Евангелието.

Силни ли са връзките на БФС и с УЕФА?

Препоръчвам ти да гледаш филмите за УЕФА и ФИФА, които са създали схемата в световен мащаб. Нашите мозъци не са първоизточниците на това. Някои подробности от обстановката тук убягват на УЕФА. Молбата е дошла по приятелска линия в УЕФА, заявено е преместване на двубоя за друг град. Това е приятелска молба, като след това ще се върне услугата. Изобщо не съм изненадан от цялото нещо.

Може би най-тъжно е за Илиан Илиев, който получава дебют пред празен стадион, а не пълен такъв.

Илиан Илиев, когото много уважавам, сам си избра съдбата. Сега ще трябва да търпи негативите. Това е истината. При всички положения отборът ще изглежда много по-добре. Аз не искам да му давам акъл, това е лично негово решение, но той отлично знае къде отива. Той е много добре запознат с проблемите на нашия футбол. Не знам как против възгледите си се е съгласил да се бори с вятърни мелници. Не мога да го съдя обаче, това е личен избор, уважавам неговото решение. Дори обаче да се подобрят резултатите, това ще бъде козметична операция, която няма да оправи всички останали недостатъци на нашия футбол.

Да погледнем чисто футболно на нещата. В повечето мачове нашите момчета се държаха добре през 90-те минути, но допускаха късни голове, за да хвърлят на вятъра труда си. Може ли да говорим за ментален проблем?

Със сигурност може да говорим за ментален проблем. Има и някои позитиви от цялото нещо. Най-позитивното за мен е, че действително се вижда, че имаме млади момчета, които обаче в никакъв случай не са готови за националния отбор. Има качества в тях, но не е дошъл точният момент за това нещо.

Имаме ли други състезатели обаче, тъй като предишното поколение посвърши с футбола?

Все още мисля, че имаме играчи, които може да подобрят представянето на националния отбор, ако се подбират по-внимателно. Генерално обаче трябва да започнем да решаваме проблемите от много отдолу. Това изисква години работа, независимо кой застане начело на БФС. Това е дълъг процес, за да се изгради нещо. Няма бързо решение, изисква градеж.

Това ме навежда към един по-генерален проблем. Изпълняват ли родните футболни клубове основната мисия на един спортен клуб – да допринасят за развитието на българския футбол, да изкарват български играчи и т.н?

За съжаление е така, клубовете не изпълняват ролята си, но нещата стоят по-мащабно, според мен. Това е въпрос на собствено въприятие на българския народ за своите цели. Като държава, и в частност чисто футболно, не може да си позволим да използваме толкова много чужденци. В никакъв случай не съм расист, защото самият дълги години съм бил чужденец и знам какво е. Ние обаче като нация би трябвало да осъзнаем, че всички трябва да помогнат. Да, Лудогорец примерно не може да ги накараш да използват определен брой българи, защото имат някакви цели. Трябва да накараш президентите да разберат, че така не се допринася с нищо. Явно обаче на никого не му пука за благоденствието на друг, освен лично своето.

От друга страна, има лостове, чрез които може да се променят нещата. За съжаление, у нас всичко трябва да става насилствено, с нареждане и заповед. Да речем, че Лудогорец не иска да ползва българи, но за сметка на това трябва да плащат такса „лукс“, която да се преразпределя между клубовете, които използват повече българи. „Насилствено“ като дума звучи лошо, но явно така стоят нещата.
Бях наскоро по един повод със сина си в Турция и там видях какво значи национализъм – на балконите масово се веят турски знамена. Няма значение какво мислим за строя там, това означава, че хората си обичат родината и спазват някакви правила, въпреки нерозовата ситуация. Всичко това показва, че има национализъм и идентичност. У нас, за съжаление, сме загубили идентичността си като държава, заради което ми е много болно, тръпки ме побиват. Това неминуемо се отразява на футбола и на всички други сфери. Обединяваме се само, когато се случи нещо трагично и то само за няколко дена. Защо трябва да има трагедии, за да ни запалват? Претърпявам сериозно разочарование в последните 2-3 години, откакто се върнах от Китай.

И за финал, Сашо – какво би пожелал на Илиан Илиев и на българския футбол?

Пожелавам поне да драснем една искра в края на тунела. Може да се преборим, имаме много кадърни хора в нашия футбол, които обаче нямат достъп до него. Сигурен съм, че може да го оправим футбола, нужни са обаче общи усилия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика