ЦИК утвърди десетки смени в СИК-ове в чужбина

Мая Младенова 20 ноември 2021 в 18:42 1648 0

Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди десетки смени в състава на секционни избирателни комисии (СИК) в навечерието на втория тур на президентските избори.

Още по-рано ЦИК обяви, че на много места зад граница в секциите се налагат смени в последния момент - заради отказали се членове, но най-вече заради болни и карантинирани.

От публикувано в късния следобед в събота решение на комисията се вижда, че смени са направени на много места в САЩ  - сменени са, например, председател, зам.-председател, секретар и член на комисията в генералното консулство в Лос Анджелис, по няколко смени има в секции в Сан Хосе и Сънивейл, Калифорния, както и в Сиатъл, щата Вашингтон, във Флорида и др.

В секциите е Европа заменени членове има във Фрайбург (Германия), Хага (Нидерландия), Цюрих (Швейцария), в 5 населени места в Испания, Германия, Франция, Белгия, Италия, Люксембург и др. Подменени са и членове на СИК-ове в Турция, Обединеното кралство, Канада.

Прави впечатление особено дългият списък със смени в Обединеното кралство. Там на първия тур имаше сигнали за много неявили се членове на комисии, както и репортажи в медии за хора, чиито данни са ползвани без тяхно знание за представители на политически партии в опит за саботаж на вота.

Пълният списък на сменените членове на секционни комисии в чужбина

Междувременно МВнР съобщи, че българските граждани в Ерфурт, германия, ще гласуват в една обединена секция поради невъзможност да бъде запълнен съставът на СИК Ерфурт-2. Секцията Ерфурт-1 се намира на същия адрес в германския град, както и досегашната секция Ерфурт-2: българско училище „Никола Вапцаров“, Am Bach 6 99098 в град Ерфурт. По тази причина на гражданите не се налага да пътуват до друг адрес или друго населено място. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови