ЦИК спира книгата на "Телеграф", но не наказва Пеевски

OFFNews Последна промяна на 16 март 2017 в 10:55 6233 6

ЦИК спира разпространението на книгата „Крадци на демокрация. Те ограбиха България!“ на "Телеграф", но не наказва кандидата за депутат и собственик на вестника Делян Пеевски. Решението на ЦИК е по повод жалба на лидера на "Да, България" Христо Иванов, водач на листа в 25 МИР в София и в Пловдив. 

Книгата се появи на 13 март и беше разпространена безплатно заедно с вестника. ЦИК приема, че части от изданието нарушават чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс и са във вреда на Христо Иванов, Радан Кънев, Антоанета Цонева и Тома Белев, накърняват добрите нрави и засягат честта и доброто име на кандидатите за депутати. 

"Книгата, предмет на жалбата, е издадена от „Телеграф“ ЕООД, видно от първата й страница, поради което не следва да се приема като анонимен материал, издаден в нарушение на забраната по чл. 177 от ИК. Изданието не следва да се разглежда и като агитационен материал, тъй като не съдържа изричен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет по смисъла на §1, т. 17 от ДР на ИК, поради което не е налице нарушение на чл. 183, ал. 1 и 2 от ИК", пише в решението.

В текста пише още, че от доказателствата в жалбата става ясно, че "едноличен собственик на капитала на дружеството-издател на книгата е "НСН ИНВЕСТМЪНТ" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е "Интръст Лимитед", чуждестранно юридическо лице, в което 100% дялово участие има Делян Славчев Пеевски".

Комисията обаче приема, че собствеността върху капитала няма отношение към това дали с въпросното издание е извършено нарушение на правилата за провеждане на предизборната кампания.

"В преписката не се съдържат доказателства, че Делян Славчев Пеевски в качеството си на кандидат за народен представител е извършил нарушение на разпоредби на ИК", пише още в решението на комисията. 

ЦИК приема, че жалбата на коалицията е частично основателна, а отговорен за нарушението е управителят на "Телеграф" ЕООД.

Съставеният акт за установяване на административно нарушение е изпратен на областния управител на София, който трябва да издаде наказателното постановление срещу изданието.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в тридневен срок.

С жалбата на Христо Иванов се правят искания да се състави акт за установяване на нарушение на чл. 177, чл. 183, ал. 1, 2 и 4 от ИК на „Телеграф“ ЕООД, да се сезира Сметната палата за нарушение на чл. 168, ал. 2 от ИК от издателя, да се сезира съответната районна избирателна комисия в случай, че се установи нарушение на чл. 179 и чл. 180, ал. 1 от ИК, и да се състави акт за установяване на нарушение на забраните за предизборна агитация на кандидата за народен представител Делян Славчев Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

8

Nik68

16.03 2017 в 19:58

Тя ЦИК се страхува и от сянката си. Там са набутани все хора на този и онзи и са му намерили лесното. Да беше единственото им алогично решение. Дано след провала им с машинното гласуване във следващия парламент поне сменят персоните.

15508

6

Бухльо

16.03 2017 в 15:28

Много ми е любопитно кой от имащите по 10 точки на глас в влюбен в дебелото момче и цъка минуси на всеки, който комемтира срещу него.
Между другото Йончев, замисляш ли се, дали това с многото точки за гласуване не е подигравка с принципа "един човек - един глас" и не изкривява перверзно коментарите?
Кое е по-важно за твоята медия - равното третиране или кликовете?

21273

4

Гароне

16.03 2017 в 13:01

Не е виновен и управителя, чистачката Леля Пепа да накажат, тя е виновна.

16009

1

Nik68

16.03 2017 в 11:46

Някой учуден, че ЦИК се страхува от Пеевски и за пореден път показва двоен стандарт. Там са куп хора на хранилка и няма да тръгнат да хапят ръката, която ги храни.