ЦИК представи как ще изглежда електронната бюлетина за балотажа

OFFNews 17 ноември 2021 в 18:13 3362 0

Централната избирателна комисия показа как ще изглежда електронната бюлетина за балотажа на президентските избори в неделя. 

Говорителят на ЦИК и зам.-председател на комисията Росица Матева обясни, че това е демо версия, тъй като показаните кандидат-президентски двойки са под №1 и №2. На 21 ноември обаче номерата на Румен Радев и Анастас Герджиков ще са същите като на 14-и. 

"В машината се поставя картата и електронната бюлетина се визуализира. Бюлетината е на една страница само с двете кандидат-президентски двойки и "Не подкрепян никого", обясни Матева.

Когато се натисне полето с избраната кандидат-президентска двойка, то потъмня. С бутона "Преглед" се показва изборът на избирателя, а с бутона "промени избора", гласуващият може да се върне обратно и да избере отново.  След това отново се натиска "преглед", откъде избирателят отново може да промени избора си. След като избирателят е натиснал бутона гласувай, се разпечатва разписката. Тя е само една и се взима след звуковия сигнал. Картата се връща на избирателната комисия, а разписката се пуска в кутия.

Днес беше изтеглен и жребият за изявленията на Радев и Герджиков. Предизборната кампания на двамата започва от днес - 17 ноември, и ще продължи до 24 ч. на 19 ноември.

Хората с трайни увреждания, които са подали декларация за гласуване с подвижна секция за предишните избори, не трябва да подават нова декларация, а списъците ще бъдат изготвени служебно. Така ще се процедира и с карантинираните. Хората, на които карантината изтича на 21 ноември, няма да гласуват с подвижна секция, независимо от това, че на 14-и са гласували така. ЦИК съветва декларациите на лицата, които са под карантина от 15 ноември, да бъдат подавани направо в общинските администрации, тъй като ЦИК също ги препраща на общинските администрации и се губи време. 

В изборните помещения ще могат да присъстват застъпници само на кандидат-президентските двойки и представители на инициативните им комитети .

Хеш-кодът на машините ще е същият от неделя, защото и софтуерът е същия, стана ясно още. 

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че в чужбина е рекордна избирателна активност тъй като зад граница са гласували над 200 000 души. Предишният рекорд е бил на 4 април, когато са гласували около 180 000. 

Машините, с които ще се гласува в чужбина, няма да са тези от 14-и ноември. Новите устройства вече пътуват към избирателните секции.

Томов допълни, че има и места, за които има съмнение, че машините може обаче да не пристигнат на време. Матева обясни, че има и сигнали, че съществува вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини зад океана, но от Външно министерство правят всичко възможно да бъдат доставени. Рисковете са в Австралия и Нова Зенландия.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!