Станислав Младенов: Църква от 4-ти век стои заключена с катинар и се руши

OFFNews 08 март 2021 в 10:04 1447 0

Църква от 4-ти век в софийското село Балша стои заключена с ръждясал катинар и се руши заради бездействието на  управляващите. За това алармира кандидатът за народен представител от "БСП за България" в 25-ти МИР Станислав  Младенов. 

На църковния празник Месни заговезни той гостува със семейството си в Балша, където разговаря с хората и се запозна с проблемите в района.

"В подножието на Стара планина в софийското село Балша в двора на една новоизградена църква се крие несметно богатство, за което разбрах едва днес, разказа той. - А то стои там от 4-ти век. Устояло на времето и на човешкото безразличие. Или може би напук на всичко това".

Като възпитаник на софийската НГДЕК или Класическата гимназия "Свети Константин Кирил Философ" Станислав Младенов беше силно заинтригуван от споменаването за съществуваща Византийска църква от 4-ти век в селото.

"Хората говорят за нея, разказват на всеки гост с надежда някой да прояви интерес. Точно 5 минути ни трябваха, за да стигнем от центъра на Балша до църквата, разказа 40-годишният икономист. - Там ни посрещна гостоприемна и мила жена. Елена Адамова е зограф от Санкт Петербург, Русия. Заела се е със стенописите в новата църква. Прави го доброволно, без заплащане и без помощ дори за преместване на скелето, на което работи. Тя ни разказа за останките от Византийската църква от 4-ти век и ни показа автентичните стенописи вътре... Безценно богатство, което стои заключено с катинар, ръждясал катинар. Докато някога държавата не го погледне с други очи. Аз го видях днес".

Станислав Младенов е категоричен, че за този проблем има лесно решение, а реализацията би отнела малко над година. 

"Министерство на културата има специална програма, която дава възможност за проектиране и изготвяне на идеен и на архитектурен  проект за реновиране на подобен вид обекти, а след това и за финансиране на изпълнението му, обясни той. - Зная защо досега не е  направено от управляващите, но не разбирам безхаберието им. Явно премиерът Борисов за 10 години не е имал път с джипката по тези  места, за да забележи църквата, да спре и да извади средства за реставрация. Такъв е неговият модел на управление - изначално грешен.  Защото съревнованието за средства трябва да бъде между идеи и проекти, а критерият за получаването им - значението за държавата и  интереса на обществото. А действията на управляващите трябва да бъдат с грижа за хората. Аз така разбирам нещата и работя.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови