Слави със статия за референдума: Надигна се организиран вой на самозабравили се тъпанари

Слави Трифонов 04 ноември 2016 в 15:27 33345 33

Шоуменът Слави Трифонов излезе с писмена позиция относно референдума, иницииран от неговия екип, който ще се проведе на 6 ноември. Публикуваме текста без редакторска намеса. Заглавието е на редакцията. 

Днес е 4 ноември. До националния референдум има само(!) два дни. Само два. И сега се нададе един смешен, организиран вой срещу Референдума. Защо? До преди няколко дена все едно нямаше да има Референдум. Вият, защото излязоха социологическите проучвания, според които въпреки информационното затъмнение, въпреки простотиите за промяна на изборния закон, въпреки слугинските решения на Конституционен съд, Висш административен съд и ЦИК, въпреки всичко това, а може би именно заради това, над 60 процента от избирателите заявяват, че ще отидат да гласуват на Референдума.
Което прави решението на народа задължително! Задължитнелно! А това е ужасът на всеки партиен аристократ, апаратчик, послушко, кариерист, престъпник, самозабравил се тъпанар - която и дума да изберете - все ще сте прави. За всеки, оял се и окопал се във властта крадец, е кошмар решението да се взема от народа.

И се започна.

Първо

Мажоритарната система щяла да вкара само две партии в Парламента. Откровена лъжа. В света няма нито една държава, нито една, в която мажоритарният избор в два тура да е довел до двупартийна система. Във Франция, при мажоритарна система в два тура, в парламента има 12 партии. Но извън тези 12 партии има, забележете, 22 други леви депутати, 15 други десни , двама регионални депутати и 1 крайно десен депутат. Ако това е двупартиен резултат - или аз съм извънземно с шест крака и осем глави, или тези, дето твърдят че ще имаме само две пратии, са некадърници. Между другото и в Англия, където изборът е мажоритарен, но в един тур, пак няма само две партии. Пет са.

В България мажоритарен избор на депутати имаше само през 1990 година при избора на Велико народно събрание. Тогава половината влязоха мажоритарно, половината - пропоционално. Ето и резултатите. При пропорционалния вот - влязоха 4 партии. А при мажоритарния вот - влязоха 7 партии и двама независими депутати. Факт.

Второ

Мажоритарният вот лишавал от легитимност депутатите. Малко цифри. Ако имаме мажоритарен вот в два тура, при 6 милиона избиратели и 240 едномандатни избирателни райони, ще имаме приблизително по 25 хиляди гласа на район. За да стане депутат, който и да е, ще трябва да спечели 50 процента плюс един от тези 25 хиляди гласа. Как е в момента? Мартин Иванов-Данона - депутат от Пловдив област, благодарение само на 7 процента от гласовете! Митхат Метин от ДПС, депутат от Плевен - само с 10 процента! Иван Славов от АБВ, от Сливен, депутат със само 4 процента от гласовете. Бат Сали, депутат с 800 гласа от София област. Къде тук е легитимността на някой избран с 4, 5 или 10 процента?

Ще обобщя

Пропорционалните избори, в сегашния ни вариант, не са избори. Те са гнусен пазарлък както вътре в партиите, така и между тях.

При мажоритарни избори в два тура, ще имаме многопартийно представяне, с тази разлика, че кандидатите за депутати ще са в пъти по-качествени, с ясни избиратели зад себе си и с пъти по-голяма легитимност.

А искам и лично нещо да кажа на хората, които пищят в момента. Най-силно пищи тоя, дето много го боли. Знам, че много ви боли. Разбирам защо ви боли. Но в случая не ми е мъчно за вас, въпреки че няма да избягате от болката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11975

33

blackbox

09.11 2016 в 09:59

славиту си е славиту, чалгаджия с ежедневно медийно присъствие и с базово участие на мутрите в неговия шоу-бизнес растеж...
най-нелепото е, че същият тоз е тръгнал уж да бори системните партии, статуквото, налагайки мажоритарна избирателна система, която на практика ще бетонира във властта тъкмо големите партии.
но тук е мястото да цитирам веселин желев:
"Казано още по-откровено, референдумът на Трифонов показва, че повсеместната българска изостаналост е съпроводена с и вероятно обусловена от опасно високи нива на масова глупост."
малоумието бе потвърдено с нарасналото търсене в нета на отговори за "какво е мажоритарна система", ама постфактум гласуването в референдума.

63994

28

Red or Dead

05.11 2016 в 01:15

““““.....ама хич не харесвам Хигинс. Хич!“““““““

Я....ТОЖЕ;).........е то е нормално,пълен антипод на.......Рони!
Значи, искам да изясня, че не съм сляпо влюбен в Рони, просто не мога да гледам безстрастно и спокойно всеки един негов мач, след отпадането му, рязко губя интерес към турнира......е това си прозвуча като...любов, НО не е точно така, много ми харесва играта на......“Прическата“, виждам го като единствения възможен наследник на Рони, естествено с много ако, но има талант и най-вече......ТОПКИ;)

29585

27

Izalina

05.11 2016 в 00:54

"За няколко долара повече..;)"

Точно така. Не рядко безработни и приказливи. Заслужава си да ги интервюираме ;)

Пък да го докараме до балотажа, ако цаца още е на линия(не дай Боже) ще ми много лесно решението.

П.п. ама хич не харесвам Хигинс. Хич!

63994

26

Red or Dead

05.11 2016 в 00:45

““““.......Но може би , не си струва.....“““““

Определено.....

И на теб.......Хубав Уикенд,времето ще е хубаво......

29585

25

Izalina

05.11 2016 в 00:43

???

Липсва ми обосновка на твърденията Ви, Елпида.
Предостатъчно обстоятелствено изразявам позицията си.
Убедете ме, че греша!

26179

24

ELPIDA

05.11 2016 в 00:40

Това е истината,Ред, грозна,много грозна.
Съжалявам,че през деня съм твърде заета и не мога да участвам активно в коментарите.Но може би , не си струва.
Καληνύχτα,αγορι μου...