ДЕОС: Не гласувайте в референдума на Слави

OFFNews 04 ноември 2016 в 10:35 13532 5

ДЕОС призова гражданите да бойкотират референдума, иницииран от шоумена Слави Трифонов. От партията обявиха, че не искат да се превръщат в патерица на безалтернативното управление на „системните партии“ и най-вече ГЕРБ за много години напред.

"Имаме сериозни основания да смятаме, че това ще стане, ако в страната ни бъде въведена мажоритарна система за избор на народни представители. Няма да гласуваме в него и защото участието в избори е право, което не може да се превръща в задължение. Ще бойкотираме референдума, защото не искаме да помагаме на мафията да купува още по-лесно, отколкото сега партии и лидери, което ще стане, когато драстично се намали партийната субсидия от бюджета, а възможностите за прозрачни дарения останат силно орязани", заявяват от ДЕОС.

Ето и цялата позиция на партията: 

Както вече сме обявявали нееднократно, ДЕОС имаме следното становище по трите въпроса на референдума на 6 ноември:

1 „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ – HE

2 „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ – НЕ

3 „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“ – Да, но само след улесняване на режима на прозрачни дарения. Тъй като това условие няма дори наченки да бъде изпълнено, отговорът ни отново е НЕ

ДЕОС приехме да игнорираме този референдум, защото не искаме да се превръщаме в патерица на безалтернативното управление на „системните партии“ и най-вече ГЕРБ за много години напред. Имаме сериозни основания да смятаме, че това ще стане, ако в страната ни бъде въведена мажоритарна система за избор на народни представители. Няма да гласуваме в него и защото участието в избори е право, което не може да се превръща в задължение. Ще бойкотираме референдума, защото не искаме да помагаме на мафията да купува още по-лесно, отколкото сега партии и лидери, което ще стане, когато драстично се намали партийната субсидия от бюджета, а възможностите за прозрачни дарения останат силно орязани.

Единственият начин този популистки референдум да не произведе зловредните си за демокрацията у нас последици е броят на участвалите в него граждани да е по-нисък от този на хората, гласували на последните парламентарни избори. Това е и причината на 6 ноември да не пуснем бюлетините си за него и да призовем симпатизантите си да направят същото.

Напомняме, че гласуването на референдум все още не е задължително, така че имате право да откажете плика, дори да го получите в ръката си заедно с бюлетината за избор на президент (и евентуално за районен кмет, aко сте жител на „Младост”). Taкова ще бъде нашето отношение към всички други опити за превръщането на демокрацията в популистка пародия.

ДЕОС не толерираме политическата демагогия под каквато и да било форма. Злоупотребата с допитването до народа нанася дългосрочни вреди на идеята за пряка демокрация, чийто най-голям застъпник сме тъкмо ние. Затова в неделя няма да се включим в разигравания от шоумена и сценаристите му фарс и призоваваме всички наши членове и симпатизанти да сторят същото!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

04.11 2016 в 12:33

Който иска да се занимава с политика и да влияе на човешки съдби, трябва да е подредил собствения си живот-семейство, деца, пари.
Ако не ги умее тези неща, субсидиите няма да помогнат.

Така че и 1 лев субсидия е много!
За другото са прави.

13056

2

Какавидков

04.11 2016 в 11:22

няма ДЕОС няма пейос.
Чалга до дупка и четвърт оборот назад.