"Само 4 училища в София са достъпни за деца с увреждания"

OFFNews 02 октомври 2015 в 17:16 3058 0

„Общината има голям грях към хората в неравностойно положение. Условията за хората с увреждания са един показателен белег, който разделя развитите от примитивните държави.Едва 4 училища в София са достъпни за деца с увреждания, масово не са достъпни тротоарите и градската среда като цяло“.

Това заяви Петър Кичашки, кандидат за общински съветник от БСП.

Кандидатът на столетницата за кмет на София на проф. Михаил Мирчев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидати за общински съветници и районни кметове, и депутати от партията изминаха пътя от подлеза на Софийския университет до сградата на Столична община, използвайки инвалидни колички.

Целта им бе да направят демонстрация на това, колко недостъпна е градската среда в София за хората в неравностойно положение. Тя бяха изключително затруднени от стръмните рампи в подлеза на Софийския университет, високите бордюри, разбитите тротоари и паркираните коли. Уличните платна бяха единственото достъпно място за преминаване с инвалидна количка.

„Няма как да разбереш как се чувстват тези хора, ако не се поставиш в тяхното положение. Видно е, че безхаберието на Столична община е пълно. Това е положението, в което се намират хората в неравностойно положение – ежедневно те трябва да преминават тези препятствия“, коментира Калоян Паргов.

Той допълни, че Столична община не се е погрижила да направи живота на хората с увреждания малко по-лесен.

„Видяхме, че бордюрите в София са много високи, рампите на подлезите са твърде стръмни за предназначението си, а тротоарите са разбити. Щом влезем в управлението на София, ще се заемем с изграждането на подходящи рампи и асансьори в подлезите, включително и в прословутото метро. Ще направим така, че животът на хората с увреждания в София да стане по-лек. Ще направим така, че градската среда реално да стане достъпна за тези хора“, категоричен бе Паргов.

„За най-голямо съжаление, София е един от градовете с най-недостъпна среда за хората с увреждания. От тази гледна точка, по европейските стандарти, ние сме една от най-изостаналите общини. Следващият кмет на София трябва да направи сериозна инвестиция в тази сфера, за да може всички булеварди, училища, административни сгради и цялата градска среда да бъде по-достъпна за хората с увреждания“, каза Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови