Русе: БСП първо изключи кмета си Пенчо Милков, после го номинира за втори мандат

Ружа Райчева 28 септември 2023 в 19:54 2038 0

Дунав мост

Снимка Янка Петкова/OFFNews

Дунав мост

В Русе местните структури на БСП издигат за градоначалник изключения от партията настоящ кмет Пенчо Милков, който е подкрепен и от "Левицата!". Като основен негов опонент се очертава изпълнителният директор на Университетска болница "Канев" Иван Иванов, който е номиниран от ГЕРБ.

Пенчо Милков е на кметския пост от 4 години и се кандидатира за втори мандат. Той бе изключен от БСП в началото на 2023 г., но съдът го реабилитира, обявявайки решението на пленума за незаконно. Въпреки напрежението с "Позитано" 20,  местните структури на БСП, заедно с "Левицата!" и МИР го номинираха за втори мандат.

Милков е основен претендент за поста и сега, но далеч не е сигурен. Не само заради конфликта му с Нинова, а и защото така и не изпълни обещанията си преди първия си мандат - възстановяването на сградата на хотел "Балкан" в центъра на дунавския град, на Дома на учителя, на изходните и входните пунктове на града.

Кандидатът на ГЕРБ бригаден генерал Иван Иванов е инженер по радиоелектронна, радиолокационна, радионавигационна и радиотелевизионна апаратура, както и изпълнителен директор на Университетската болница "Канев" в Русе от 2019 г. Завършва магистратура по финанси в Стопанската академия в Свищов през 2004 г., а през 2019 г. се дипломира със специалност "Здравен мениджмънт" в същото висше учебно заведение.

Номинацията на "Продължаваме промяната - Демократична България" отива към Рена Стефанова, която беше депутат в 48-ото Народно събрание и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Стефанова води и лиситата с общински съветници на коалицията в Русе.

"Възраждане" издигнаха народния представител Златан Златанов, който е юрист и член на парламентарните комисии по конституционни и правни въпроси.

Агрономът Айдоан Джелил е общински съветник, председател на общинската структура на ДПС и началник на отдел в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Русе.

От "Има такъв народ" номинираха бившия областен управител Анатоли Станев.

Кандидат-кметовете в Русе са:

Пенчо Пламенов Милков: БСП

Иван Стефанов Иванов: ГЕРБ

Рена Енчева Стефаноова: ПП-ДБ

Анатоли Стефанов Станев: Има такъв народ

Златан Стоянов Златанов: Възраждане

Айдоан Апти Джелил: ДПС

Станимир Стефчов Станев: СДС

Кристиян Пламенов Вълчев: Движение Гергьовден

Илиян Василев Илиев: НДСВ

Здравко Димитров Паскалиев: Средна европейска класа

Борислав Иванов Българинов: Съюз на свободните демократи

Искрен Василев Веселинов: България на регионите

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика