Рекорден брой желаещи да гласуват в ковид отделенията в Бургас

Медици поемат секциите в лечебните заведения

OFFNews 03 април 2021 в 20:47 2291 1

Рекорден брой желаещи да гласуват в болниците в Бургас в сравнение с предишния местен и парламентарен вот, показват предварителните данни от администрациите на лечебните заведения. За първи път в тях ще има и COVID секции, съобщи bTV.

Общо 6 са COVID секциите в болниците в Бургас, и по 1 – в Айтос и в Карнобат. По последни данни от местната РЗИ в COVID отделенията в областта се лекуват 577 болни. На всички тях трябва да бъде осигурена възможност да гласуват, ако пожелаят. Включително и на тези, които бъдат приети в болница в самия изборен ден, обясниха от Районната избирателна комисия.

Медицински специалист, санитар и общ работник са част от COVID секцията в Университетската болница. Никой от тях досега не е влизал в COVID отделение.

"Не се притеснявам, не ме е страх", казва Десислава Славова - санитар в детско отделение, УМБАЛ-Бургас.

"Първо - ние сме обучени по какъв начин да се предпазваме, второ - сме ваксинирани и трето - тези хора имат право на глас", обясни Мария Динкова - медицински специалист, председател на СИК.

Болните, които могат да се движат, ще гласуват в столовата на COVID отделенията. Лежащо болните – по стаите.

"В COVID отделенията са пожелали да гласуват 91 пациента, което е много голям брой за нас, а в цялата болница са общо 149, което до момента не се е случвало", обясни Юлия Андреева – говорител, УМБАЛ-Бургас.

За сравнение - на предните местни избори са гласували 38 души, а на парламентарните – 70, заедно с дежурния медицински персонал.

В Ямбол поради липса на желаещи да влязат в COVID зоната, секционната комисия е изцяло от медици, които работят в болницата.

"Ще се обличат със защитни облекла, ще влизат в съответните отделения и обособените помещения за гласуване във всяко едно отделение. Пациентите, които са заявили желание и които са в състояние да упражнят своя вот, ще гласуват", казва д-р Валентин Вълчев, заместник-директор на МБАЛ "Свети Пантелеймон".

След края на изборния ден, книжата от COVID секциите и секциите за карантинирани ще бъдат обработвани в отделно помещение от останалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!