Разписките за изборите в неделя вероятно няма да се броят

OFFNews 17 ноември 2021 в 09:45 1027 0

Вероятно няма да има контролно броене на разписките на балотажа на президентските избори в неделя. За такова броене би трябвало да има ново решение на Централната избирателна комисия, каза в предаването "Денят започва" по БНТ членът на ЦИК Велко Милоев.

По думите му откъм устройства за гласуване изборите в неделя са подсигурени.

"И двете страни - и Централната избирателна комисия, и "Сиела Норма" посочиха, че има достатъчно машини за вота, ако трябва да се заменят машини или части. Технически не би трябвало да има никакви проблеми за балотажа", заяви той.

Според него проблемът около машинното гласуване са били контролните разписки, като на предстоящия вот няма да се броят всички разписки, тъй като е "безсмислено".

"Заповедта на ЦИК за 100% контролно броене в секциите беше неразумна, това трябва да се прави рутинно и публично, пред телевизионни и камери и наблюдатели, не там, а в районите избирателни комисии или в ЦИК. Машините трябва да бъдат контролирани", допълни Милоев.

Според него броенето в секциите дава ненадеждни резултати.

"Процедурата при машинното гласуване трябваше да е максимално близо до тази с хартиени бюлетини. Проблемът беше, че Централната избирателна комисия в началото на избора за гласуване в квадратчетата трябваше да сложи по-прост и разбираем език", каза още Велко Милоев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови