Преференциите и този път почти не проработиха

Леки корекции има само в листите на ДБ и ГЕРБ

Екип на OFFNews 16 ноември 2021 в 13:44 3190 0

Преференциите почти не проработиха и при кандидатските листи за 47-ото Народно събрание. Най-голяма тежест преференциалният вот имаше при Демократична България и ГЕРБ. 

Преференции доведоха до единични размествания в Софийските избирателни райони - 23, 24 и 25, при ДБ. В повече многомандатни райони размествания няма. Преброени към момента са обаче 99,51% от протоколите и все още не е ясно окончателното разпределение на мандатите. Възможно е да има и размествания и след като присъстващите в повече от една листа изберат от кой район ще влязат в парламента. 

В Бургас размествания няма. Там силен преференциален вот са регистрирали двама кандидати - от ДБ и Възраждане. Димитър Найденов от ДБ, който е втори в листата, взема 1052 преференциални гласа в сравнение с първия Ивайло Мирчев - с 384 гласа. Мирчев обаче взема и гласовете на гласувалите без преференция и така остава първи.

В Благоевград разместване има при ГЕРБ. Там прагът за преференция е 2155. Първият в листата Росен Желязков е получил 659 лични преференции, но към тях се добавят и гласовете без посочена преференция – 10 924 и така бившият транспортен министър остава първи с 11 583.

Разместване обаче има при последния кандидат Стефан Апостолов, за когото са гласували 6763 души. От 1 МИР ГЕРБ ще има трима депутати и вместо втория в листата Александър Мацурев, депутат ще стане Костадин Стойков, който има 858 гласа повече.

В Плевен разместване има и при ГЕРБ, и при БСП. В партията на бившия премиер третата в листата Десислава Трифонова измества втората Петя Митрашкова. Трифонова беше директорка на Българската агенция за инвестиции, но през май служебното правителство я уволни. Дни по-късно тя беше назначена в ДФЗ. При БСП четвъртият в листата Илиян Йончев измества втория Стефан Бурджев.

Във Варна отново преференциите работят при ГЕРБ. Там четвъртата в листата Славена Точева измества бившия спортен министър Красен Кралев и става втора. Костадин Ангелов, който води листите и във Варна, и във Велико Търново, трябва да избере от кой район ще стане депутат. Във Варна са преброени 99,18% от протоколите. 

Димитър Николов - трети в листата във Велико Търново, измества втората Любомира Попова. От 4 МИР обаче могат да влязат и двамата в НС, ако бившият здравен министър влезе от Варна. 

В Пазарджик разместването е при ГЕРБ. Там шестият в листата Стефан Мирев измества втория Найден Шопов. Димитър Гечев (трето място) също е събрал повече от Шопов и вероятно ще е депутат в 47-ото НС. 

В Ловеч, където ГЕРБ взима два мандата, влизат Николай Нанков и Иван Миховски. Миховски е на пето място в кандидатската листа, но е получил повече преференции от втория в листата Младен Маринов, който обаче е водач на листата в София-област и може да влезе оттам.

При ГЕРБ разместване има и в Перник. Вторият депутат след Кирил Ананиев ще е Христина Георгиева, която е на последно място, но е получила 1743 и измества Георг Георгиев.

В Пловдив-област разместване заради преференциите също има и отново при ГЕРБ. Там водач е Дани Каназирева.  Четвъртият в листата Младен Шишков измества втория Иван Червенков, но Червенков също влиза в НС, тъй като коалицията получава три мандата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови