Уволнената директорка на агенцията по инвестиции призна, че не е привлякла чужд инвеститор

Назначена е без конкурс, министър Лъчезар Борисов я избрал, защото работили заедно в екипа на Марияна Николова

OFFNews 14 май 2021 в 10:22 29625 0

Десислава Трифонова

Скандализираната от уволнението си директорка на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Десислава Трифонова съобщи пред bTV, че по време на работата си в агенцията не е привлякла нито един чужд инвеститор. "Но искам да попитам колко е привлякъл предишният директор", отговори тя на свой ред на въпроса на водещите на сутрешния блок.

В четвъртък Трифонова събра медии пред входа на агенцията, за да съобщи, че е жертва на реваншизъм, защото била уволнена без предизвестие и мотиви. На нейно място се връща Стамен Янев, който оглавяваше агенцията и преди да стане заместник на министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Епизодът с уволнението повдигна въпроса как и с каква квалификация е назначена Трифонова.

Пред bTV тя посочи, че има 10-годишен опит в държавната администрация. Била е ръководител на отдел във Фонд "Земеделие", работила е в Министерството на финансите и е била съветник в Министерския съвет, в екипа на вицепремиера Марияна Николова. Оттам били и служебните ѝ контакти с Лъчезар Борисов. Завършила е право в СУ.

„Приемам уволнението си като реваншизъм спрямо мен и спрямо правителството, което ме е назначило. Аз не съм член на никоя партия“, коментира тя.

„Над милиард и 100 милиона са привлечените инвестиции. Нямаме още чуждестранни, но се водеха сериозни преговори с американски компании и една корейска“, обясни тя и допълни, че Българската агенция за инвестиции не се занимава само с чуждестранни инвеститори.

„Тя се занимава и с местни инвестиции. В тези сертифицирани проекти за инвестиции са включени и местни бизнеси и разширяване на чуждестранни компании, които решават да се разширят у нас“, добави Трифонова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови