По-женски вот за Кирил Петков, кой гласува за Луна

OFFNews 15 ноември 2021 в 14:25 8157 0

Снимка Getty Images

При "Продължаваме промяната" личи малко по-женски вот. Това обявиха от Галъп Интернешенъл Болкан, като публикуваха демографските профили на избирателите, участвали във вота за парламент и президент. 

За формацията на Кирил Петков и Асен Василев са гласували и повече хора с по-високи доходи и образование, живеещи в по-големите населени места. В това отношение ПП явно влиза в нишата на ДБ. Данните показват, че излезлите да гласуват вчера избиратели, които казват, че през юли са гласували за ДБ, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за ДБ и за ПП. Всъщност, една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ. По-голямата група от това е само частта, дошла от ИТН – тя е общо една трета от вота за ПП. Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около една десета от вота за ПП е дошъл всъщност от БСП. Погледнато от гледната точка на БСП, това означава, че приблизително 15% от излезлите сега хора, гласували на 11 юли за БСП, са предпочели ПП, вместо да гласуват отново за БСП, коментират от Галъп. 

Какъв е профилът на „Възраждане“? Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но като че ли личи, че една от най-съществените части от вота при „Възраждане“ е от по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации. Половината от вота за партията е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи и от БСП и т.н.

В гласуването за Луна Йорданова има протестен или вот с насмешка към системата, според Галъп. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови