Петър Москов: Големите идеи правят от населението нация

OFFNews 22 март 2021 в 12:43 1836 0

Лидерът на КОД Петър Москов и водачът на листата в Русе Йосиф Новаков представиха в града предизборната платформа на консерваторите.

„През последните години програмите на политическите партии приличат на счетоводни тефтери, изпълнени със сметки за градинки, чешмички и асфалтови отсечки“, отбеляза иронично Петър Москов. Ние в КОД сме категорични, че партиите трябва да представят пред обществото големи идеи и имаме претенцията, че такива големи целите сме заложили в политическата платформа на КОД, продължи той.

Според него, платформата на консерваторите оформя ясна доктрината за дясно консервативно управление, което да изгради силната държава, в служба на всеки българин.

Единствено силната държава може да гарантира развита и качествена публична среда на своите граждани и свобода, сигурност и предсказуемост за икономиката и бизнеса.

КОД приема, че за всеки човек най-важно е семейството. Затова държавата трябва да гарантира качествено образование за децата, модерно здравеопазване и достъпна инфраструктура за всички.

Силната държава осигурява икономическа свобода и ясните правила за малкия и средния бизнес и така гарантира предвидимост, спокойствие и просперитет на заетите, обясни Москов ролята на държавата в икономиката, според консервативните възгледи. Това ще даде добри доходи и възможност за планиране в семейството и спокойни старини с добри пенсии за пансионерите, илюстрира той.
Според него, това ще се постигне през Единен кодекс за държавни изисквания и контрол. Става въпрос за точни и ясни разписни правила, отговорност се носи от проверяващия и администрацията.

В държава, с грижа за всеки гражданин, социалната политика не може да взима пари от работещите, за да гарантира с тях равенство с неграмотните и неработещите, продължи лидерът на КОД.

Десните политики застават зад правата на работещия, а не както е в левите и либерални управления, където работещите просто биват използвани, зад а издържат цели поколения неграмотни и безработни, поясни Москв. За да се случи всичко това, за да се изгради силна държава, трябва да се проведе пълна декомунизация и лустрация. Не може връзките от миналото на висшия ешалон на БКП и ДС да бъдат определящи за днешния живот. Бившите служители в ДС и БКП и техните наследници днес са икономическия елит, който богатее от данъците ни. Затова, според консерваторите, за 10 години тези хора и техните наследници трябва да бъдат лишени от достъп до големи обществени поръчки , да бъдат отстранени от съдебната система, за да не прикриват престъпленията им и да не могат да управляват национални медии, за да не подвежда ти манипулират българските граждани. 

Водачът на листата на КОД в Русе д-р Йосиф Новаков обясни, че личните му мотиви да се включи в кампанията са свързани именно с идеята за силна държава. Убеден съм, че силната държава е необходима за да живеем човешки и пълноценно, а за да е силна една държава, трябва да има грамотни граждани, обясни той. 

Грамотността ни дава възможност трезво да преценяваме живота, да взимаме ефективни решения за себе си и за близките си. Затова решението на КОД за задължително основно образование е основополагащо за едно здраво и богато общество, категоричен беше Новаков.
В момента, ние българите с данъците си издържаме всеки ученик докато завърши 16 години, а държавата позволява голяма част от тези ученици да излизат от училище неграмотни. Това е огромен проблем за всички нас. Ние осигуряваме огромни пари за ученици, които само присъстват, може да завършат, ама може и да не завършат. Ходят на училище, но излизат неграмотни, после отиват да гласуват без да могат да четат и пишат. Не могат да работят успешно, не мога да се реализират, остават без работа, ние ги издържаме., оставени без работа те стават част от армията на престъпността, описа целия проблем Новаков.
Ето как неграмотността поставя демокрацията на глинени крака, руши държавността и увеличава бедността, поясни той.
Решението е задължително основно образование. Образователен ценз за право на гласуване. Задължително основно образование за достъп до социални помощи, завърши той.

КОД означава - да тръгнем отначало, на чисто и надясно. 

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!