На политическо ниво няма амбиция за способна армия, смята Румен Радев

OFFNews 15 октомври 2016 в 15:02 4592 10

На политическо ниво няма амбиция за способна армия, смята Румен Радев

България трябва да е генератор на сигурност, а не консуматор. Затова ни трябва силна армия. Това заяви на среща със запасни офицери в Пловдив кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му констатацията е направена и в доклад на НАТО.

Той обясни, че военни, полиция и службите за сигурност дълго време са мълчали и са оставили политическата върхушка да ги мачка и да казва, че са бреме за държавата, за бюджета, за осигуровките. „Стигна се до момент, в който изведнъж се оказа, че на България повече от всякога и е нужна силна армия и полиция. Тогава се оказа, че те не само не са многобройни, но не са  и окомплектовани, а дори това, което има е в незавидно състояние, хората са демотивирани и масово напускат“, каза още кандидатът за президент.

Ген. Радев подчерта, че военното съсловие неведнъж е било унижавано. Той припомни думи на премиера Борисов, военния министър Ненчев и други от управляващите, че едва ли не от военния по презумпция не може да стане държавник. „Те къде се готвиха за политици? Някъде в кулоарите, зад завесите или в министерствата?“, попита генералът. Той обясни, че на база на образованието и подготовката на един военен, неговият хоризонт надхвърля многократно хоризонта на хората, даващи оценки, защото техният е затворен само и единствено в мандата им.

„У нас хората се молят да имат способности, борят се за тях, а от тези способности няма никакъв интерес от горе. На политическо ниво няма амбиция да имаме способна армия, точно обратно на случващото се в развитите държави“, обясни Радев.  По думите му, когато се определят конкретни цели, функции и задачи на армията, следва да бъдат преразгледани и ресурсите и числеността ѝ.

„Всички реформи, които са направени до момента, са били в съкращаване на кадри, след което автоматично идва и намаляване на средствата за армията“, обясни Радев. Той каза също, че проектите за модернизация на армията трябва да бъдат осъществени и то така, че да се постигнат реални резултати, а не само с цел усвояване на едни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

9

XR4

15.10 2016 в 22:36

Балкански,пий си хапчетата редовно,ако обичаш! ВД и "военната тайна" ги няма от 25год.Те имената на действащи разузнавачи изкараха , та ТТД на ракетите и броя на танковете...Влез в реалността и спри да се излагаш!

11738

8

KumaLisa

15.10 2016 в 22:25

Не на фуражките!!! Още повече на тези с варшавско / натовски каръщисвания.

13214

3

XR4

15.10 2016 в 16:35

"...4 ракетни бригади (3 от които имаха 2-часова готовност за поставяне и изстрелване на ядрени бойни глави, с обхват 2 000 км. - до Париж и Лондон)..."

Може ли малко повече инфо,че нещо не се сещам да сме имали ОТР с обсег по-голям от 500км.Коя ще да е тая система била на въоръжение в БНА , която да пуца на 2000км.
 
X

Да помогнем на украинските деца!