МВР, ДАНС и прокуратурата откриха звено за изборни престъпления

OFFNews 15 октомври 2015 в 14:01 1354 0

В МВР, ДАНС и прокуратурата започна работа специализирано междуведомствено звено за борба с изборни престъпления. Ръководител на звеното е зам. главният прокурор Борислав Сарафов. В състава му влизат още главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, представители на ГД „Национална полиция“, ДАНС и прокурори от ВКП, съобщиха от МВР.

Сформирани са информационни групи в главните и областните дирекции за осъществяване на ефективен информационен обмен в процеса на изборите. 

От днес със заповед на министър Румяна Бъчварова стартира и работата на открита денонощна линия в МВР. На тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: [email protected] гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Откриването на линията е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на местните избори.

Утвърден е План за дейността на структурите във вътрешното ведомство с цел гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на местните избори

Служители на столичната и областните дирекции на МВР извършат проверки на сградния фонд и прилежащата територия на определените фирми за отпечатване на бюлетините. В комисиите участват и служители на териториалната структура на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Изготвя се точен разчет на необходимия брой служители за охрана на секционните избирателни комисии /СИК/ и подвижните СИК за обезпечаване сигурността на изборния процес.

Организирано е съпровождането на отпечатаните бюлетини за провеждане на референдума в чужбина от печатницата до Министерството на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови