Мария Календерска с акция „Аз съм дърво, а не паве“

ОFFNews 17 юни 2015 в 17:38 8776 20

Мария Календерска.

Кандидатът за кмет на София Мария Календерска заедно с бригада от около 50 симпатизанти предприеха SOS акция за спасяването на дърветата в центъра на София.

Столична община планира грандиозна градоустройствена промяна, която ще засегне нормалния ритъм на града, заради която ще бъде унищожена цялата зеленина в центъра, пише в писмо на "България без цензура".

Основни призиви в акцията за защита на растителността в столицата са „Жив ли си?“, „Помощ, отсичат ме!!!“, „София иска да диша!“, „Аз съм дърво, а не паве“. Тя цели да информира гражданите на столицата за предстоящите промени и да обърне внимание на ремонта, за който липсва адекватно публично обсъждане и информационна кампания.

В проектите на стойност 900 хиляди лв. се предвижда отсичането на над 600 дървета в самия център на столицата. Управата на София обещава зеленината от времето на Фердинанд да бъде заменена с магнолии и японски сефори. По "Графа", "Шишман", "6-ти Септември", "Солунска", "Кристал", градинката срещу Софийския университет, градинката около "Александър Невски" ще се наложи движение на коли и пешеходци на зиг-заг, ще се строят нови кафенета, ще се прави градско осветление за витрините на магазините, а книжният пазар на Славейков ще работи само през уикенда, алармира Календерска.

„За едно прозрачно управление би трябвало информираността и мнението на гражданите да са приоритет. Софиянци имат право да научават какво ще се случи в града им преди бизнеса, а не след като бъдат разплатени 1 млн. лв. на някоя фирма. Софиянци заслужават да знаят, какво планира общината, а не просто един ден да се събудят и някой да е обърнал инфраструктурата на града с главата надолу изцяло за сметка на зелените зони. 5 часа обществено обсъждане, направено между другото, не е достатъчно за такъв грандиозен проект“, коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!