Христо Иванов призова служебното правителство да не заобикаля на пръсти Доган

OFFNews 23 юни 2021 в 18:53 3689 0

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призова служебното правителство да се заеме с разкриване на проектите, които обслужват Ахмед Доган и които увеличават енергийната зависимост на България от Русия.

Той определи като нагла безочлива лъжа твърдението на Бойко Борисов, че построяването на “Турски поток” е превърнало страната ни в енергийно независима.

"Служебното правителство не трябва да заобикаля на пръсти Ахмед Доган. Ние няма да си мълчим за пазенето на Доган отново като най-голямата мръсна тайна на българската политика", каза той в лайв видео във фейсбук.

Христо Иванов показа газовокомпресорната станция “Расово”, откъдето припомни за увеличеното руско газово влияние.

"Бойко Борисов се опитва да прикрие своето престъпление. То се основава на това, че е вложил близо 3 млрд. лв. наши пари в изграждането на инфраструктура, която е необходима на Кремъл. Руското влияние в България не се осъществява през някакъв политически Мики Маус. Всички твърдения, че сме заобиколили Украйна и сме станали енергийно независими са пълна смешка", заяви Иванов.

Той сравни построяването на газовата връзка с Гърция и тази с Турция. По думите му по времето на Борисов гръцката газова връзка винаги е “на 2 години от откриването си”, но така и не е построена. “Турски поток” беше построен за по-малко от година с пари на данъкоплатците.

"Беше обещано, че след като тръбата на “Турски поток” минава през България, ще се осигури възможност да се достави газ и в съответните региони, но дори тези връзки не бяха изградени. Единствената връзка, която ще се захранва с руски газ, е ТЕЦ “Варна” на Доган”, каза той.

Той призова служебното правителство да бъде по-смело и да извади детайлите по проекта на бял свят. Иванов допълни, че прокуратурата трябва да се насочи към лобисти като Борисов. "Тук става дума за стратегически интерес от национална сигурност и никакви оправдания с търговски тайни не могат да бъдат приети", каза той.

"Днес специализираната прокуратура обяви поредния си удар срещу руското влияние и срещу България. Сигурен съм, че в следващите дни Бойко Борисов и Даниел Митов ще дерат ризи за това как спират руснаците в България, а уважаемият Томислав Дончев ще мълчи по тази тема, което ще е и по-разумното в неговото положение”, добави Христо Иванов.

Ивайло Мирчев припомни основните параметри за очакваните позитиви от проекта “Турски поток”. Той уточни, че става въпрос за обещани 4 млрд. приходи за първите 10 години от този проект, но в момента не е ясно дали той ще се изплати и след 30 години.

Той допълни, че “Булгартрансгаз” е поредната българска компания, която е изпаднала в тежко дългово бреме. Тя е задлъжняла рекордно с близо 3 млрд. лева, което поставя енергетиката ни пред колапс и е риск за самата компания.

"Целият икономически ефект от самия “Турски поток” за България е отрицателен с много милиарди", категоричен е Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови