Христо Иванов: Гнусна лъжа е, че отричаме Баташкото клане

OFFNews 28 февруари 2017 в 19:57 14210 11

Патриот е този, който върши работа, а не този, който се бие в гърдите и се занимава с това да плаши хората. Това заяви на среща в Благоевград председателят на “Да, България!” Христо Иванов.

Той коментира инсинуации в социалните мрежи и сайтове, свързани с интерпретации на българската история, приписвани на движението.

“... Прочетох нещо, което много ме ядоса. Пише, че сме отричали Баташкото клане. Искам да кажа за тая гнусна лъжа - и на хората, които смятат да го правят, защото има неща, които не се търпят. Има един човек, Натанаил Охридски и Пловдивски се казва, първият български владика на Охрид през Възраждането, който е вдигнал Кресненско-Разложкото въстание - и който е мой прачичо. Като отидеш в музея в Клисура и там е списъкът с хората, загинали на Зли дол, трима мои дядовци са там. По майчина линия в Пловдивско, Съединение сега се казва, тогава се е наричало Голямо Конаре, половината чета на тия, дето са направили Съединението, са мои дядовци - и баби, защото тази, дето е носила знамето, Делка Чардафонова, ми е пралеля. Та малко ми идва много да ми говорят такива неща”, заяви пред хората в Благоевград Христо Иванов.

Той уточни, че "Да, България" говори за родолюбие, а не за патриотизъм, защото тази дума твърде много се е изхабила и опошлявила.

"Аз родолюбието го разбирам да свършиш работа на България, аз родолюбието го разбирам да мислиш за бъдещето и за децата на България, не да вадиш кости и да плашиш хората и да ровиш в миналото”, коментира той.

Известният актьор Веселин Калановски, водач на листата на “Движение Да България” в Благоевград заяви, че за определена категория хора “патриотичното начало е да си откриеш предизборната кампания в Москва”. 

“Има един председател на ВМРО, който е наследствен потомствен агент на ДС, защото и баща му е такъв, това патриотизъм ли е. Играя в зала “Яворов” Левски. Това е моят патриотизъм, ако искате да се запознаете с него, елате. Защото думите на Левски изхвърлят от терена тези патриоти, които се правят на големи българи. Само че те не искат да ги четат”, каза Калановски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

15

Buriata

02.03 2017 в 11:26

Тия тотално се оплетоха вече в глупостите си. Така става, когато не знаеш какво говориш и после трябва да се оправдаваш.

12860

14

newfoundland

01.03 2017 в 18:04

Много са силни в Да, България. Поредните месии дето ще ни оправят, защото ние сме големи будали и видиш ли само те го могат.

20696

12

Новак

01.03 2017 в 12:08

Денис, напълно съм съгласен, че ако не познаваш историята си нямаш бъдеще. Но трябва много добре да се внимава да не се гледа само назад в историята защото много лесно ще изгубиш посоката.
А и не мисля, че ми е необходима някоя партия (каквато и да е), която да ми казва какво е патриотично и какво не. Тази "приватизация" ме дразни. Показността не е патриотизъм.
Не мога да коментирам въпросния Емил Джасим. В края на краищата партиите са сбор от индивиди и колкото повече различни мнения има , толкова по-добре. Иначе ще стигнем до пълното единодушие на БКП от миналото много успешно прехвърлено в наши дни в ГЕРБ и БСП.
Затова не бих сложил знак на равенство между един партиен член (макар и ръководен) и цялата група хора.

42249

11

Denis Rizanov

01.03 2017 в 09:49

Патриотизмът Новак, се състои преди всичко в това да познаваш своят род и история. Този който не познава миналото си няма бъдеще. На второ място патриотизмът се състои в това да предадеш на своите наследници същата тази история и формираш в тях отношение към нея.
spirit е посочил, че не може да има никакво разграничаване на тази псевдопартия, която няма дори регистрация към този момент, защото в ръководното и тяло влизат всякакви платени нпо-подлоги и откровени антибългари. И този емил джасим е класически пример в това отношение.
Още по-лошото е, че точно този... индивид има право и преподава българска история на децата ни!
Да! В момента тече война. Вече 15 годишна война за умовете и сърцата на нашите деца, на бъдещето ни. В нпо-та, открито антибългарски са инвестирани над 600млн долара за тази цел!
А псевдопартията на този павиан айвънов е еманация на тази война и опит да се отвори нов фронт директно в законодателната власт. Защото спонсорите очевидно не са доволни от резултатите.

20696

9

Новак

01.03 2017 в 06:40

За едно нещо Хр. Иванов е много прав - Патриотизмът е една изхабена от прекомерна употреба дума. Патриотизмът беше "приватизиран" от една група гръмогласни хора така сякаш ако не ги подкрепяш нямаш право да си патриот. Така на времето беше "приватизирана " и демокрацията та сега това стана мръсна дума. А големият проблем е, че тези приватизатори много говорят и малко вършат.
Истинският патриотизъм (или родолюбието) е просто да си вършиш работат - като работник, като родител. Не мисля, че по-голям патриот, който ще се накичи в народна носия, за да се снима, а този, който ще научи децата си да бъдат хора. А това става с работа и с личен пример, а не с говорене на високопарни слова.