България отбелязва 131 години от Съединението

OFFNews 06 септември 2016 в 06:37 8440 0

България отбелязва 131 години от Съединението

Снимка БГНЕС, архив

131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия отбелязваме днес. 

Според историците 1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност. 

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. 

Български войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков), завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява съединението на Източна Румелия с Княжество България.

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 24 октомври 1885 г. е свикана конференция на представителите на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.

На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.

След продължителна дипломация на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 - 5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Турция подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

По повод празника ази вечер в Пловдив ще се проведе тържествена заря-проверка на площад „Съединение”. На церемонията ще присъстват председателят на парламента Цецка Цачева и началникът на отбраната генерал Константин Попов. В София денят ще бъде отбелязан от 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови