Георгиев: Шеф готвач е получил 100 000 лв., за да картографира гробищата в Банкя

В приватизационния договор на лифтовете пише, че трябва 25 години да работят като такива, заяви Георги Георгиев, бивш председател на СОС от ГЕРБ

OFFNews 21 май 2024 в 11:02 27727 3

Георги Георгиев

Снимка БГНЕС/архив

Георги Георгиев

Получихме информация от граждани за поредния проблем в гробищата. Един много известен шеф-готвач, телевизионна звезда, се оказа, че е получил 100 000 лв., за да картографира и дигитализира гробищата в Банкя, при положение че имаме общинска фирма, която се занимава с това и струва десетки пъти по-малко.

Това заяви зам.-председателята на СОС и кандиат за депутат от ГЕРБ Георги Георгиев по бТВ. 

„Човекът може освен готвач да бъде и много добър дигитализатор на гробища. Проблемът е друг – по закон имате право пряко да харчите до 50 000 лв., след което се прави конкурс. В случая в един и същи ден с една и съща фирма на този шеф-готвач са сключени два договора за сходен предмет – дигитализация и картографиране – два пъти по 50 000, даже са над 110 000 лв. Ние, разбира се, ще сезираме прокуратурата, но това намалява коефициента на полезно действие, допълни Георгиев. 

Договорите са от 16 април тази година, сключени са с фирма Алфагис с управител Иван Манчев. Единият е договор е за 54 хил. лв., а другият за 59 хил. лв., научи OFFNews. Единият договор е за инсталиране на софтуер, а другият - за цифровизиране на данни. И двете дейности касаят един и същ програмен продукт. Реално е разделяне на дейност, за да се сключи директен договор и да не се обяви обществена поръчка. По закон до 50 хил. лв. без ДДС може да се сключнат директни договори, а след това се действа по ЗОП. 

Георгиев показа и приватизационния договор за Симеоновския лифт. Председателят на Столичния общински съвет излъга цяла София, че е изтекъл срокът на приватизационния договор и общината не може да контролира Симеоновския лифт.

„Сега в ръцете си държа договора, който в член 11. казва, че за 25 години фирмата, която е придобила лифта, трябва да го оперира като лифт. От 2007 г. като добавим 25 г., прави 2032 г. Говорим или за фрапиращо незнание, или за нещо повече, допълни Георгиев.

По думите му категорично лифтът може да бъде възстановен.

„Всяка година хората от фирмата идват при г-жа Фандъкова преди началото на сезона и казват колко е лошо положението и че не могат да го поддържат. Г-жа Фандъкова обаче тропваше по масата, вадили сме договора и сме казвали, че следват санкции и прокуратура. Какво трябва да направят – просто е – глобяват ги. Затова помолих нашата група в общинския съвет, колегата Прошков е свикал надзорния съвет да заседава, за да претендират неустойката. За пръв път в историята не си изпълняват изцяло договора и тук фирмата със съдействието на кмета се е оказала в ситуацията на хитрата сврака с двата крака. Ние трябва да им покажем как се прилага законът, а именно разваляме договора, връщаме си акциите и приключвам разправиите“, обясни Георги Георгиев. 

Фандъкова пък обясни: 

В аналогична ситуация, когато преди години спря Драгалевския лифт, аз и екипът ми издадохме заповеди за възстановяването му. Те бяха обжалвани в съда от фирмата. Минахме през дълга съдебна сага. През ноември миналата година спечелихме окончателно и сега собственикът е длъжен да го възстанови. Това е решение, което извоювах. То позволи на г-н Терзиев вчера да каже, че ще ремонтират Драгалевския лифт.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1000

  3

  PaulPierce

  25.05 2024 в 13:56

  Е то и Делян Добрев не е строител, но фирмите му малко ли милиони взеха за строеж и поддръжка на пътища? Доган хидролог ли е?

  1005

  2

  Ендевър

  21.05 2024 в 12:38

  Доста несръчни далаверки по ЗОП от страна на Кошмара в кухнята Иван Манчев.
  ЗОП изрично забранява такива елементарни врътки за избягване на прага.

  17439

  1

  мнение от IP

  21.05 2024 в 12:11

  Фандъкова може и да е тропала по масата, обаче лифт няма.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София