Доставките на машини за чужбина се бавят, в САЩ и Канада може да се гласува само на хартия

OFFNews 23 март 2023 в 12:18 1046 0

Архив

Снимка БГНЕС

Разтоварване на машини за гласуване

Доставките на машини за гласуване за секциите в чужбина закъсняват. Има риск без машини да останат секциите в САЩ и Канада.

Това се разбра по време на днешния брифинг на Министерството на външните работи. Постоянният секретар на МВнР Иван Кондов добави, че машините все още не са получени в министерството, откъдето трябва да бъдат разпратени по държави. По думите му няма и яснота кога ще ги получат.

"Обикновено получаваме достъп до тях 15-20 дни преди вота. Сега, обаче, не можем на 100% да гарантираме доставката на машините особено до по-далечните секции в САЩ и Канада", добави той.

Кондов коментира, че такова забавяне няма да е фатално, тъй като с прекрояването на Изборния кодекс от "хартиената коалиция" бе върната и възможността за гласуване с хартия.

В 245 секции в чужбина ще има машини за гласуване - най-много от тях ще са в Турция - 97. В Германия и Великобритания машините ще са 36 и 35. В САЩ и Канада устройствата ще бъдат общо 13- 9 в САЩ и 4 в Канада.

За вота зад граница ще бъдат командировани 534 души. Заради промените в ИК във всяка секция трябва да има по един държавен служител или човек с трудов договор в държавната администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика