Дончева, Джамбазки и Христо Иванов за престъпността и корупцията

OFFNews 09 март 2017 в 09:50 2933 2

Битовата престъпност е като апандисита в медицината. Не се иска голямо професионално майсторство, за да го оперираш. Проблемът произтича от липсата на професионален капацитет в МВР и от неправилна организация на силите и средствата. 

Това заяви Татяна Дончева от коалиция „АБВ-Движение 21” по време на предизборен дебат с Ангел Джамбазки от „Обединени патриоти” и Христо Иванов, лидер на „Да, България” по Нова тв. 

"Проблемът с организацията на МВР е свързан с това, че няма квартални, няма полицаи, които не просто са носители на униформи, а са познавачи на контингента и на проблемите. В последните 10 години има три вълни на уволнения, пенсионират се хора на по 45 години, които са се научили за какво става дума и се смята, че новите назначения ще решат проблема”, каза още Дончева. По думите й има три проблема в МВР, които са хронични от години: "Първо, няма капацитет и умения на служителите. Второ, има политически назначения на ключови директори, за да осигурят изборите и подкрепа на управляващата партия. Трето, 80% от бюджета на МВР се използва за заплати вместо за дейност.

Безспорно битовата престъпност, която в голяма степен е етническа, е един от най-големите бичове на малките населени места. Отказът на държавата да брани гражданите е буквално форма на геноцид. Справянето с битовата престъпност не е сложно, просто трябва последователност. Нужна е повече полиция, промяна в наказателното законодателство, за да не могат извършителите да се измъкват”, подчерта Ангел Джамбазки. „Трябва да се разширят и пределите на неизбежната отбрана. Да има възможност всеки пълнолетен, здрав и неосъждан българин да притежава лично оръжие за самозащита”, допълни Джамбазки.

Според него трябва да има възможност за доброволни отряди, както и местното население да се организира и защитава.

„Проблемът е както капацитетът в полицията, така и липсата на много ясна отговорност. Трябва пресичане на всички корупционни практики, защото за много от системните форми на битова престъпност всъщност има полицейски чадъри, които са свързани с изборна корупция”, коментира Христо Иванов.

„Простото и механично пращане на хора в затворите, без да има капацитет тези хора да се поправят там, няма да реши проблемите. Това ще направи цялата система по-скъпа. Пробацията в момента се ползва само за отклоняване от наказание, но не и като ефективен инструмент”, на мнение е Иванов.

„Идеята за доброволните отряди трябва да бъде посрещната със скептицизъм, защото възлагаме на хора, които не са обучени, да се грижат за обществения ред, което вместо да реши проблеми ще създаде такива на ново ниво. Затова е нужен професионален подход от страна на общините”, смята Христо Иванов.

Борба с корупцията

„Корупцията иска политическа воля. Без скалпел не може да се мине. Без лека кола маска по гърба на корупцията, няма да стане. Прокурорите трябва да са подчинени на закона”, на мнение е Татяна Дончева.

„Корупцията е причината, поради която българите оценяват живота си като лош. Трябва да се спазват законите, да има промени в съдебната власт”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Нужна ни е политика за отблъскване на нелегалната имиграция. Трябва да бъде изградена граничната ограда", допълни той.

„Корупцията е въпрос на система, а тя се корени в политическата система. Ключът е изграждане на изцяло нова политическа система. Докато тази отровна класа не започне да се страхува, че ще влезе в затвора, няма да имаме ефективна борба с корупцията”, коментира Христо Иванов. „Възможно е без Велико народно събрание да се въведе процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор”, допълни Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

09.03 2017 в 15:29

Е ко? В МВР не могат дори лепенка на раничка да турят тъй ли?

" Не се иска голямо професионално майсторство, за да го оперираш. Проблемът произтича от липсата на професионален капацитет в МВР "

Тези две твърдения взаимно се изключват - подобни глупости нататък не ми се четат

15256

1

mendi

09.03 2017 в 11:07

Ха - ха! Срещу корупцията - как ще си ритнат хлЕба хората! И те дежа хрант, ако останат на едната заплатка гладни ще умрат!
За битовата престъпност - да идат в някоя циганска махала и да кажат че ще я ограничават! Ами нали един глас няма да получат! А и ще отнемат поминъка на цяло съсловие! Това е все едно да кажеш на таксиджиите че ограничаваш таксиметровите услуги! Нали ще стане гражданска война бе!