Дончева: Държавата трябва да съществува заради хората, а не хората - заради държавата

OFFNews 14 октомври 2016 в 16:19 4642 0

Държавата трябва да съществува заради хората, а не хората - заради държавата. Това заяви кандидатът за президент на коалицията "Движение 21 - НДСВ" Татяна Дончева, която заедно с кандидата за вицепрезидент Минчо Спасов днес представи идеята за държавно гарантиран минимален доход за всеки български гражданин.

Двамата представиха идеята на дискусия, озаглавена "Президентът - гарант за успешна социална политика", в която се включиха бившият социален министър Христина Христова, депутатът в 40-ото НС Деница Димитрова, председателят на спортният клуб за интеграция "Витоша", представители на Центъра за независим живот, Регионалната съюзна организация-София на Съюза на слепите в България, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите.

"Много хора живеят на ръба и не могат да изкарат месеца с доходите си. Те са част от пенсионерите, но също и част от работещите.

Държавният бюджет много години е разпределян по порочен модел - казва се, че всеки трябва да прави икономии. Да, но някои правят икономии от филията хляб, а други - от скъпата кола. Това внушава чувство на несправедливост.

Гарантирането на един минимум от държавата за всеки, без значение дали е осигуряван, не е ляв популизъм. Работодателите нямат интерес от това, което поражда бедността.

Президентът трябва да инициира мерки както за осигуряване на благоприятна среда за самостоятелно и независимо развитие на бизнеса, така и за налагане на социален минимум. Социалният минимум трябва да осигури на хората, живеещи на прага на бедността, минимален пакет от здравни услуги, социално подпомагане и други публични ресурси, които да позволяват воденето на достоен и нормален живот“, заяви Дончева.

Според кандидата за вицепрезидент Минчо Спасов България се управлява в състояние на умишлен недоимък.

Проблемът не е липса на пари. Очевидно е, че пари има, щом премиерът може да открие 5 км асфалт, струващ 150 млн. лева (Западната дъга). Държавата се управлява чрез умишлен недоимък, защото така е най-лесно хората да бъдат подчинени и манипулирани. Това е и методът, чрез който се търгуват избори. Това се случва в момента с миньорите в рудник "Бабино" край Бобов дол, коментира Спасов. За съжаление, журналистите не ги попитаха за кого са ги натискали да гласуват преди 4-5 години, нито за кого ги натискат да гласуват сега. Защото това беше условието, за да платят заплатите им, каза Спасов.

Бившият социален министър Христина Христова е на мнение, че бедността у нас е на недопустимо високо ниво. Гарантираният минимален доход в страната е 65 лв., а през 2016 г. линията на бедността у нас е 300 лв., каза Христова. Време е тази неприятна за много политици тема да бъде поставена на дневен ред отново, допълни бившият министър.

По време на дискусията бяха обсъдени още теми като достъпността на градската среда, различните политики за интеграцията на хората с увреждания, механизмите на президента за иницииране и налагане на социална политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови