Димитър Танев пита защо са му на ген. Радев 40 счетоводители

OFFNews 29 октомври 2016 в 16:17 4342 0

В щаба на кандидата за президент на БСП Румен Радев работят 40 счетоводители. Защо са им толкова, ако всичко във финансирането на Комитета на Радев е наред, пита реформаторът Димитър Танев.

Той посочи, че в Стара Загора счетоводител на кампанията на Радев е счетоводителят на областната организация на БСП, което сочи скачено финансиране. 

БСП днес пари ли осчетоводява, за да прикрие несъответствието на приходи и разходи в кампанията на Радев, или замита следите от злоупотребите си? Как ще обяснят милионите, които харчат за кандидат, който нямат право да финансират като партия? В щаба им работят 40 счетоводители – няма кампания, на която да й трябват толкова счетоводители, ако всичко е наред. Абсурд е БСП да не трябва да подават декларация, твърдейки, че не участват в изборите, когато очевидно обезпечават цялата кампания на Румен Радев, знаейки, че това скачване на финансирането е нарушение на закона.

Това коментира в Стара Загора Димитър Танев, народен представител от Реформаторски блок („Движение България на гражданите”) и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента, по повод на сигнала внесен вчера от народни представители от РБ до Сметната палата за скачено финансиране, забранено по закон, между БСП и Инициативния комитет на Румен Радев.

Честните избори започват с честна кампания, каза Танев и обясни пред медии, че Инициативният комитет на Румен Радев отчита в Сметната палата около 260 хиляди лева приходи, а като се съберат само публикуваните договори за реклама на Радев в медиите, се виждат два пъти повече разходи – над 570 хиляди лева, и то само в 17 национални медии.

Той посочи, че и Стара Загора не прави изключение от многото регионални счетоводства, които работят в кампанията на социалистите, като посочи, че това става чрез Йорданка Хасърова, главен счетоводител на областната организация на БСП. Най-лесно е да се скриеш зад Инициативен комитет – скриваш разходи, замиташ отговорност, каза още Танев и напомни, че РБ е поискал вчера Сметната палата да направи незабавна проверка и на Комитета на Радев, и на БСП, които твърдят, че не финансират кампанията му.

На въпрос за партийните субсидии Димитър Танев напомни, че именно РБ и "Движение България на гражданите", чрез него самия, са предложили законопроект за прогресивно намаляване на субсидията на партиите, но ГЕРБ и БСП са го отхвърлили. Аз съм за разумна скАла за субсидиране и то такава, че да не се залита в крайности като пълна зависимост на партиите от корпоративни капитали или пък прекалено високи държавни субсидии, които да формiрат богатство на големите партии, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews