Димитър Делчев: Над 31 органа се борят с корупцията, в затвора лежат 5 души

OFFNews 28 февруари 2017 в 10:06 2897 1

Над 31 органа има за борба с корупцията в България, а в затвора за корупция лежат под 5 души.

Първа точка в програмата на РБ - Глас народен в 44-ото Народно събрание е приемането на закон за борба с корупцията и създаването на единен орган, който да води истински разследвания и корумпираните да бъдат наказани. 

Това заяви Димитър Делчев, водач на листата на коалиция Реформаторски блок - Глас народен за Благоевградска област, в дебат с ПФ. 

В момента имаме феодализирани общини и кметове, които са корумпирали всичко по пътя си, депутати, които обикалят по институциите да редят далавери, а мястото на тези хора е в затвора, каза Делчев. Според думите му част от депутатите в 43-ото Народно събрание са се изплашили от антикорупцонния закон и затова е бил отхвърлен, но приемането му е неотложно и РБ няма да се откаже, докато законът не се приеме.

Относно съдебната реформа Делчев коментира, че има напредък особено при публичността на работата на ВСС. След редица предложения и настояване от страна на РБ беше прието явното гласуване във ВСС, което беше отчетено и от Европейската комисия. Преди това да се случи, само имаше съмнения, че във ВСС има политически и икономически зависимости, а сега сме убедени, затова следващите членове на Съвета трябва да бъдат подбрани по прозрачна публична процедура и доказване на почтеността им. 

В съдебната система трябва да е ясно кой носи отговорност. От коалиция РБ - Глас народен ще предложим засилване на правомощията на президента при назначаването на "тримата големи" - председателите на ВАС и ВКС и главният прокурор, каза Делчев, за да е ясно.кой носи отговорността.

В момента се събират едни хора и предлагат на президента главен прокурор, а държавният глава има право само на едно вето и ако след това предложението е същото, то той трябва да го назначи, поясни процедурата Делчев. 

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови