№ 43 от ГЕРБ се промъкна в СОС, врагове бутали с листовки Орлин Алексиев

Призиви "гласувайте за мен" не помогнаха на Роберт Янакиев, синът на Тошо Тошев също отпадна

Юлиана Ончева 29 октомври 2015 в 11:09 8213 0

Снимка Архив

Общинският съветник от "Младост" в СОС Йордан Господинов, който бе № 43 в листата на ГЕРБ за местния вот, влиза и в новия Столичен общински съвет. Това е видимият резултат от преференциите, въпреки решението на партията такива да не се използват на 25 октомври. 

За да се добере до място на "Московска" 33, агитация за себе си по време на кампанията прави във фейсбук и Роберт Янакиев. "В неделя , когато гласувате, ще имате възможност да ме отбележите в списъка на общинските съветници от ГЕРБ ако искате...Аз съм номер 31", призова той в социалната мрежа. Янакиев обаче, който бе шеф на комисията за децата, младежта, спорта и туризма, не влиза в новия СОС.

От състава му отпада и Радослав Тошев, син на Тошо Тошев, № 32 в листата и досегашен председател на комисията по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението. 

Врагове са избутали Орлин Алексиев напред с преференции, твърдят от партията. Листовки, които призовавали да се гласува преференцално за № 7 в кандидатската листа, са били разпространявани в столичен МОЛ, но не са дело на Алексиев. 

Досегашният шеф на комисията по финанси и бюджет и член на тази по стопанска политика и общинска собственост стана обект на безпрецедентно нахлуване на жандармерия на "Московска" 33 през 2014 година. Месеци наред името му бе развявано като част от международен канал за трафик на дрога и скандала "Кокаинови крале". В медиите изтече и документ от ДАНС, от който стана ясно, че общинарят е подслушван. Оказа се обаче, че доказателства няма и обвинение на Орлин Алексиев не бе повдигнато. 

На практика преференциите за Алексиев сега нямат значение, защото той бе поставен на избираемо място в листата. Същото важи и за юристката Силвия Христова, която на принципа 15/15 излиза на втора позиция, защото номерът й съвпадна с този на ГЕРБ на местния вот. 

Първият в листата след водача и кмет Йорданка Фандъкова става шеф на СОС, вторият - шеф на групата. Така ще е и сега, преференциалните размествания няма да доведат до промени, уверяват от партията. 

Силвия Тошкова Христова е родена през 1977 г., завършила е право и банково дело в УНСС. Тя бе член на комисията по здравеопазване и социална политика, на тази по местно самоуправление и нормативна уредба, както и по граждански права, молби и жалби и на комисията, съгласно Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. 

В новия Столичен общински съвет ГЕРБ ще има 30 съветници, Реформаторски блок - 11, БСП - 7, ВМРО - 3, "Сердика" (АБВ и Български социалдемократи) - 3, "Атака" - 2, "Глас народен" - 2, "Движение 21" - 2, "Зелените" - 1, съобщи общинската избирателна комисия в София. 

Нито една от групите няма мнозинство. 

Групата на ГЕРБ:

Елен Герджиков 

Силвия Христова 

Орлин Алексиев 

Малина Едрева 

Татяна Георгиева 

Йордан Господинов

Николай Стойнев 

Екатерина Йорданова 

Ирина Йорданова-Колева

Лорита Радева 

Анна Стойкова 

Валя Чилова 

Зафир Зарков 

Михаил Владов 

Андрей Иванов

Ботьо Ботев 

Искра Ангелова 

Мита Георгиева 

Нина Чанева 

Йоанна Драгнева 

Венетка Серафимова 

Ивелина Джартова 

Орлин Иванов 

Иван Илиев 

Живка Новкова

Ваня Тагарева

Борислав Борисов 

Веселин Милев

Михаела Иванова;

Анатоли Илиев 

В предишния СОС ГЕРБ имаха пълно мнозинство с 33 съветници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови